Ce aveti de facut cand windows-ul nu vede CD-ROM-ul!

Ce faci cand Windows-ul nu iti vede cd-rom-ul!

Ce faci cand Windows-ul nu iti vede cd-rom-ul!

Ieri m-a sunat un prieten si mi-a zis ca atunci cand deschide Windows Explorer, nu ii apare unitatea CD-ROM. Cum nu e prima oara cand intalnesc acesta situatie m-am gandit ca nu er fi rau sa scriu un post despre cum s-ar putea rezolva aceasta problema.

1. Mai intai trebuie verificat daca CD-ROM-ul este alimentat corespunzator de la sursa de curent. Pentru aceasta desfaceti capacul unitatii si verificat ca mufa de alimentare sa fie introdusa corect in unitatea CD-ROM. Sau incercati sa vedeti daca iese platanul …. :D .

2. Urmatorul pas ar fi sa verificati daca in CD-ROM-ul este vazut in BIOS. In 99% din cazuri, cand restartezi/aprinzi calculatorul, apare undeva pe ecran ( de obicei jos de tot ) un mesaj de genul „Press XX to enter setup”, unde XX este tasta ce trebuie apasata pentru a avea acces la BIOS. Mergeti in primul meniu, de obicei denumit „Standard CMOS Setup” si verificati daca CD-ROM-ul va apare in lista unitatile de stocare. Daca nu apare adresati-va un service, e posibil ca unitatea optica sa fie defecta si atunci se rezolva prin …. inlocuire. :D . Daca va apare tineti minte cum este setat: pe care IDE se afla si daca e master sau slave.

3. Daca CD-ROM-ul este vazut de BIOS, atunci reporniti computerul si dupa ce s-a incarcat sistemul de operare (Windows-ul, cum s-ar zice) mergeti in My Computer, dati clic dreapta, alegeti din meniul contextual optiunea Manage. Vi se va deschide o fereastra de unde alegeti din partea stanga optiunea Device Manager. Acum mergeti la optiunea Ide/Ata Atapi Controllers, alegi canalul IDE pe care l-ai memorat cand ai verificat in BIOS, dai clic dreapta pe el si alege optiunea Unistall, reporniti computerul si Windows-ul ar trebui sa detecteze un nou dispozitic si sa instalezi singur un driver generic pentru unitatea voastra optica.

device manager

device manager

In cazul in care nu reusiti, e cazul sa va adresati unui service specializat …. sau sunati-ma pe mine :D .

Sa auzim doar de bine!

7 Comments

Lasă un răspuns