Ce aveti de facut cand windows-ul nu vede CD-ROM-ul!

1
Ce faci cand Windows-ul nu iti vede cd-rom-ul!

Ce faci cand Windows-ul nu iti vede cd-rom-ul!

Ieri m-a sunat un prieten si mi-a zis ca atunci cand deschide Windows Explorer, nu ii apare unitatea CD-ROM. Cum nu e prima oara cand intalnesc acesta situatie m-am gandit ca nu er fi rau sa scriu un post despre cum s-ar putea rezolva aceasta problema.

1. Mai intai trebuie verificat daca CD-ROM-ul este alimentat corespunzator de la sursa de curent. Pentru aceasta desfaceti capacul unitatii si verificat ca mufa de alimentare sa fie introdusa corect in unitatea CD-ROM. Sau incercati sa vedeti daca iese platanul …. šŸ˜€ .

2. Urmatorul pas ar fi sa verificati daca in CD-ROM-ul este vazut in BIOS. In 99% din cazuri, cand restartezi/aprinzi calculatorul, apare undeva pe ecran ( de obicei jos de tot ) un mesaj de genul „Press XX to enter setup”, unde XX este tasta ce trebuie apasata pentru a avea acces la BIOS. Mergeti in primul meniu, de obicei denumit „Standard CMOS Setup” si verificati daca CD-ROM-ul va apare in lista unitatile de stocare. Daca nu apare adresati-va un service, e posibil ca unitatea optica sa fie defecta si atunci se rezolva prin …. inlocuire. šŸ˜€ . Daca va apare tineti minte cum este setat: pe care IDE se afla si daca e master sau slave.

3. Daca CD-ROM-ul este vazut de BIOS, atunci reporniti computerul si dupa ce s-a incarcat sistemul de operare (Windows-ul, cum s-ar zice) mergeti in My Computer, dati clic dreapta, alegeti din meniul contextual optiunea Manage. Vi se va deschide o fereastra de unde alegeti din partea stanga optiunea Device Manager. Acum mergeti la optiunea Ide/Ata Atapi Controllers, alegi canalul IDE pe care l-ai memorat cand ai verificat in BIOS, dai clic dreapta pe el si alege optiunea Unistall, reporniti computerul si Windows-ul ar trebui sa detecteze un nou dispozitic si sa instalezi singur un driver generic pentru unitatea voastra optica.

device manager

device manager

In cazul in care nu reusiti, e cazul sa va adresati unui service specializat …. sau sunati-ma pe mine šŸ˜€ .

Sa auzim doar de bine!

7 Comentarii
 1. Răspunde
  Denisa 28 iunie 2011 at 13:21

  Nu sunt o experta in calculatoare dar am reusit sa fac totul inafara de instalarea driverului generic pentru ca habar nu am cum se face…:(:(:(
  Te rog nu imi spui cum se face!!!:((

 2. Răspunde
  Andu 9 ianuarie 2013 at 20:28

  Am urmat toti pasii si la pornire a zis ca a gasit cd-rom , dar tot nu apare in my computer.
  La mine nu stiu de ce dar nu porneste pc-ul decat daca jumperul de la cd rom este pe master, am incercat sa il pun slave sau cable select si apare un mesaj scris cu rosu ,am lasat si fara jumper si tot asa este .
  Am 2 hdd pe o panglica unum master unul slave
  iar cd rom singur pe alta panglica !

  • Răspunde
   admin 15 ianuarie 2013 at 22:01

   e cazul sa apelezi la un profesionist. sa nu faci ceva mai rau pe acolo. šŸ™‚

 3. Răspunde
  Nicu 13 august 2013 at 22:14

  Multumesc mult . Am rezolvat problema cu solutia ta.

 4. Răspunde
  Esti cel mai bun! 29 ianuarie 2015 at 15:57

  Multumesc foarte mult!

 5. Răspunde
  tyc88 13 februarie 2015 at 19:23

  Si daca nu apare nici in BIOS? ca mie nu imi apare nici acolo nici in my comp

  • Răspunde
   Ionel Zlate 16 februarie 2015 at 12:05

   Atunci probabil s-a „parlit”! :).

Lasă un răspuns