Cum sa scapi de virusul „Politia Romana”!

(Last Updated On: 30 decembrie 2016)

Tot mai des aud si ma intalnesc cu asa-numitul virus „Politia Romana”, virus care baga in sperieti utilizatorii care s-au procopsit cu el. Am avut un caz in ca omul si-a scos calculatorul din priza, a luat 300 RON din casa si s-a dus la casieria RDS, rugandu-i pe acestia sa ii ia banii si sa rezolve problema amiabil. Cei de acolo (banuiesc ca era vorba de vreo casierita) l-au trimis la Politie. Inainte de a merge la „organe” omul m-a sunat si l-am scutit de timp pierdut si momente penibile.

Virusul „Politia Romana” este un virus care nu iti afecteaza fisierele computerului, el doar blocheaza desktopul si nu poti avea acces la caculator si se bazeaza pe o vulnerabilitate Java. In unele cazuri si doar cand vorbim de sisteme de operare Windows XP am reusit sa scap de virus deschizand calculatorul in Safe Mode si oprind toate programele ce porneau odata cu sistemul de operare, pentru ca stiam ca si virusul „Politia Romana” isi lasa acolo un fisier. Dupa care am scanat calculatorul cu ajutorul unui antivirus si cam atat, totul revenea la normal.Se pare insa ca virusul a revenit ceva mai bine pus la punct si metoda de mai sus nu mai da roade. Asa ca va sfatuiesc sa urmati pasii de mai jos:

 1. Descarcati mai intai utilitarul ComboFix de aici si apoi copiati-l pe un stick. Binenteles, veti face asta pe un alt computer. Eventual apelati la un prieten. (nu uitati de berea de rigoare J ).
 2. Acum, pe calculatorul infectat, intrati mai intai in modul Safe Mode with Command Prompt. Gasiti aici cum sa faceti acest lucru.
 3. Accesati stick-ul, scriind in fereastra nou deschisa litera corespunzatoare, urmata de doua puncte, ceva de genul „d:”, dar fara ghilimele. Nu va faceti probleme daca nu nimeriti din prima litera.
 4. Rulati ComboFix de pe stick. Apasati pe rand „I Agree” si „No”. Sa nu va speriati daca dureaza prea mult.
 5. Dupa ce calculatorul se va restarta asteptati sa va apara logo-ul scanarii.
 6. Accesati pagina de aici si faceti un update la Java sau si mai bine dezactivati pluginul daca nu aveti nevoie neaparat de el.

Sper sa va descurcati, daca insa nu o faceti dati un mesaj, un email, un bip, un sms, ceva si vedem cu rezolvam problema. Numai sa nu mergeti la Politie. 🙂

Sa auzim doar de bine!

Comments

 1. By Alin

  Răspunde

 2. By admin

  Răspunde

 3. Răspunde

 4. By admin

  Răspunde

 5. By Alexandra

  Răspunde

 6. By robert

  Răspunde

  • By Ionel Zlate

   Răspunde

 7. By Soimu

  Răspunde

  • By Ionel Zlate

   Răspunde

 8. By ovidiu

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.