Cum schimbi litera alocata cd-rom-ului sau unei partitii!!!

(Last Updated On: 23 ianuarie 2013)

Nu putini dintre voi s-au trezit dupa instalarea sistemului de operare (Windows-ului) ca litere alocate partitiilor sunt alandala astfel ca daca sistemul de operare are alocata litera C, urmatoarea litera, D, este alocata unitatii optice desi voi pe computer mai aveti si alte partitii. In mod normal asta nu e o problema, insa pentru unii, mai pedanti e destul de enervant. Asa ca m-am gandit, dat fiind ca nu e foarte greu sa va arat cum puteti remedia „problema”.

Disk management

Cum schimbi litera alocata cd-rom-ului sau unei partitii

Mai intai hai sa vedem de unde apare aceasta mica neplacere. De obicei se intampla atunci cand se instaleaza sistemul de operare si abia apoi se face repartitionarea hard-disk-ului. Deoarece la instalare sistemul de operare nu vede decat o singura partitie in mod logic aloca urmatoarea litera unitatii optice sau unitatilor optice daca e cazul.

Mai trebuie mentionat ca se pot schimba literele tuturor partitiilor, mai putin partitiei pe care este instalat sistemul de operare. Deci retineti: nu poate fi schimbata litera partitiei pe care este instalat sistemul de operare. De asemenea e posibil in cazul in care aveti instalat programe software pe alta partitie decat cea pe care se afla sistemul de operare, atunci cand schimbati litera respectivei partitii, programul cu pricina sa nu va mai functioneze. De aceea, mare atentie, inainte de a va apuca de treaba faceti un inventar al programelor software ca mai apoi sa le reinstalati pe cele care nu le aveti instalate pe partitia sistemului de operare.

I. Schimbarea literelor partititiilor in cazul sistemului de operare WINDOWS XP.

1. Click dreapta pe icon-ul My Computer, alegem din lista Device Manager. Va aparea o fereastra unde in partea stanga undeva mai jos gasim optiunea Disk Management.

2. Cu un click pe Disk Management putem observa cum este partitionat hard-disk-ul nostru precum si ce litere sunt alocate partitiilor si unitatilor optice.

3. Pentru a schimba litera alocata fiecarei partii e de ajuns sa dam un click dreapta pe partitia cu pricina si sa alegem din meniul contextual „Change Drive Letter and Paths”. In urmatoarea fereastra alegem litera dorita si … VOILA. Treaba e terminata.

 

II. Schimbarea literelor partititiilor in cazul sistemului de operare WINDOWS 7.

In cazul sistemului de operare operatiile sunt asemanatoare cu singura diferenta ca la primul pas, atunci cand dam click dreapta pe My Computer alegem Manage in loc de Device Manager.

Sa auzim doar de bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.