(Last Updated On: 23 mai 2013)

Sunt sigur ca toti cei care au un site doresc sa ajunga cat mai repede in primele paginii ale lui Google. Pentru asta au nevoie de cate cunostinte de SEO, adica Search Engine Optimization. Cand am inceput sa citesc despre SEO, am avut impresia ca nu o sa pricep niciodata nimic (sincer, nici acum nu sunt prea sigur ca am priceput ce trebuie :)). Nu exista reguli, nu exista profesori si nici macar exemple care sa le iei de bune. Si ce m-a debusolat cel mai mult e faptul ca totul e relativ. Apoi am descoperit importanta, tag-urilor, titlului pe fiecare pagina, numelui domeniului, etc….

Insa singurul lucru asupra caruia toti au cazut de acord este faptul ca, oricata optimizare SEO on-page ai face si oricat de bine ai structura tag-rile, fara un continut serios si in ton cu obiectul site-ului, nu obtii decat niste vizitatori care vor parasi imediat paginile site-ului tau si nu vor mai reveni, oricate link-uri ii vor indrepta catre tine si oricat de bine te-ai pozitiona in Google.

Fara sa incerc sa stabilesc reguli, enumar mai jos cateva „amanunte” care va vor face mai usoara indexare paginilor voastra in motoarele de cautare, fie ele Google, Yahoo, Bing, etc si va vor aduce vizitatori targetati:

1. De la bun inceput ar trebui sa va canalizati efortul asupra catorva cuvinte cheie, care credeti ca sunt de referinta pentru tema site-ului vostru si care sunt destul de folosite in motoarele de cautare. Apoi aceste cuvinte e bine sa se regaseasca in proportie de 4-5% din totalitatea cuvintelor de pe aceea pagina. Aici e o intreaga teorie. Ideea e ca daca sunt prea putine Google nu va considera pagina ca referinta pentru acele cuvinte, iar daca sunt prea multe tot nenea Google te va penaliza si te va scoate din lista lui de Craciun :).

2. Ar trebui sa stiti ca timpul mediu de stat pe un site a unui vizitator atunci cand cauta o informatie anume e de 10 secunde. Daca nu o gaseste in acest interval paraseste site-ul si isi incearca norocul in alta parte. Asa ca puneti in primele randuri un rezumat al paginii respective, in care sa se regaseasca informatiile importante.

3. Nu faceti un meniu prea stufos. E bine ca un vizitator sa nu fie nevoit sa dea mai mult de 3 clicuri pentru a ajunge pe pagina dorita din site vostru. De aceea e bine sa aveti o harta a site-ului. E mai usor si pentru Google.

4. Nu folositi prea mult flash sau javascript. In afara faptului ca timpii de incarcare a site-ului cresc, robotii motorelor de cautare nu prea stiu se citeasca flash sau javascript (desi in ultimul timp umbla vorba ca lucrurile s-au cam schimbat).

5. Daca puneti imagini nu uitati de utilitatea tag-ului „alt” care va permite sa puneti un text alternativ in cazul in care imaginea nu poate fi accesata. Nu uitati ca in ultimul timp multi internauti folosesc dispozitive wireless, fie ele modem-uri conectate la laptopuri fie cu ajutorul telefoanelor mobile, de aceea va sfatuiesc sa alegeti un format al imaginilor care sa reduca cat de mult posibil dimensiunea fisierelor. Asta pentru a va creste viteza de incarcare a site-ului.

6. Testati-va site-ul in cat mai multe browsere, pentru ca exista diferente de implementare a diferitelor tag-uri si riscati ca site-ul vostru sa arate necorespunzator si sa pierdeti vizitatori care nu vor sta sa desluseasca printre randuri informatia ce tocmai sperau ca au accesat-o.

Cele enumerate mai sus sunt doar reguli de bun simt, pentru a intelege cum vine cu adevarat treaba cu SEO e nevoie sa cititi si sa experimentati timp indelungat.

Sa auzim doar de bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.