Semnificatia bipurilor ce se aud atunci cand pornim computerul!

(Last Updated On: 7 mai 2017)

Atunci cand pornim computerul inainte de a se incarca sistemul de operare (Windows-ul) se incarca programul POST care este abrevierea de la „Power On Self Test”. Asa cum ii spune si numele acest program initiaza o serie de teste pentru a vedea daca totul este in regula din punct de vedere hardware cu computerul vostru. Adica verifica daca aveti placa video, placa de sunet, memorie RAM, etc.

Atunci cand detecteaza probleme el emite niste bipuri care pot diferi in functie de tipul de BIOS pe care il aveti instalati pe computer. Semnificatia acestor bipuri este foarte precisa si mai jos va voi prezenta ce inseamna fiecare tip de semnal pe care il scoate computerul vostru, in cazul BIOS-ului fabricat de cei de la Award. Il veti intalni si sub denumirea de AwardBios. Repet cele de mai jos sunt valabile doar in cazul in care aveti AwardBios.

 

 

Semnificatia bipurilor ce se aud atunci cand pornim calculatorul!

Semnificatia bipurilor ce se aud atunci cand pornim calculatorul!

 

 

1.Un BIP scurt.
Acesta este sunetul pe care cred ca l-ati auzit cel mai des atunci cand porneste computerul vostru si este de dorit sa il auziti de fiecare data, pentru ca el semnifica ca totul este OK si computerul vostru este gata pentru a incarca sistemul de operare.

2. Un BIP lung urmat de doua BIP-uri scurte.
Aceste semnale dau de veste ca aveti o problema cu placa video ca computerului vostru, in sensul ca ea nu se afla fizic in computer. Asta se poate intampla daca aceasta a iesit cumva din slot sau ati uitat sa o montati. :).

3. Un BIP lung urmat de trei BIP-uri scurte.
Daca auziti semnalele de mai sus puteti fi sigur ca ori placa voastra video nu e instalata ori memoria placii video este defecta.

4. Un BIP ascutit urmat de un BIP mai grav.
Daca auzuti astfel de bip-uri repetandu-se, atunci sa stiti ca aveti o problema legata de procesor, fie s-a supraincalzit, fie nu e bine pus la locul lui.

5. Un BIP ascutit continuu.
Sunetul acesta este cel mai nefast sunet pe care il poate genera computerul vostru. El indica faptul ca procesorul a ajuns la o temperatura critica si e foatre aproape sa se „prajeasca”, daca ma pot exprima asa. V-as sfatui sa opriti imediat computerul si sa apelati la un specialist.

Orice alte tipuri de bip-uri pe care le-ar genera computerul vostru si care nu se incadreaza in lista de mai sus indica faptul ca aveti probleme cu memoria RAM. In acest caz nu ar strica sa verificati daca memoriile sunt bine introduse in sloturile lor si mai apoi un test de RAM.

Nu uitati ca aceste explicatii sunt valabile doar in cazul in care aveti un BIOS de Award.

Sa auzim doar de bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.