Vezi ce aplicații au acces la conturile tale!

(Actualizare: 7 august 2020)

De-a lungul timpului și în diferite situații probabil ai dat acces la contul tău Google, Facebook, Twitter, Dropbox sau Microsoft, unor aplicații sau site-uri web . Fiecare aplicație pe căreia i-ai ai permis accesul menține acel acces pentru totdeauna – sau cel puțin până la revocarea lui.

Cu alte cuvinte, există, probabil, câteva alte servicii web care au acces la datele tale personale. Acesta este motivul pentru care din când în când ar trebui să verific listele de servicii ce au acces la conturile tale. Acolo unde este cazul ar fi bine să și eliminați serviciile pe care nu le mai utilizați.

Cum obțin aplicațiile acces la conturile tale

CITEȘTE SI: Ce este autentificarea cu doi factori și de ce ai nevoie de ea?

Când utilizezi o aplicație sau un serviciu web care solicită acces la un cont – de exemplu, orice lucru din contul tău Google, fișierele din contul tău Dropbox, etc – această aplicație nu solicită în general parola serviciului. Ceea ce in primă fayă nu pare ceva foarte îngrijorător. Dacă ești de acord si oferi accesul aplicției, ea primește acces la contul tău cu ajutorul unui token pe care îl poate folosi ori de cîte ori dorește sa îți acceseze contul.

solicitare acces

La o primă vedere totul e ok, până când începi sa studiezi cum se face accesul de fapt la conturile tale. Mai întăi sunt sigur ca foarte puțini mai țin minte cărui serviciu au permis accesul la conturile lui. E posibil ca având nevoie o singură dată de o aplicație, aceasta să îți ceara permisiunea de a-ți accesa un cont personal, iar tu în grabă, fără a da atenție acestui fapt, ai fost de acord. S-ar putea să nu mai folosești această aplicație niciodata sau rareori. Dacă nu verifici lista de aplicații autorizate și nu o elimini, aplicația respectivă are încă acces la acel cont personal. Aplicația își poate folosi accesul pentru a aduna date despre tine fără ca măcar tu să știi acest lucru și fără să îți mai ceară vreodată acordul. De aici, totul e posibil. Datele pot fi vândute altor aplicații in cel mai bun caz sau cu informațiile obținute persoane rău intenționate ar putea face ceva mai mult mai rău.

Trebuie să știi că schimbarea parolei nu va revoca automat accesul la aplicațiile conectate. Chiar dacă schimbi toate parolele și crezi că începi de la zero, serviciile cărora le-ai dat acces la contul tău vor menține acel acces.

Ar trebui să oferi acces numai la aplicațiilor de încredere și pe care le utilizezi în mod regulat. Dacă nu mai utilizați un serviciu sau o aplicație, ar trebui să elimini accesul acestuia doar pentru a fi în siguranță.

aplicatii care au acces la cont

Verifică acum cine are acces la contul tău

Pentru a te asigura că ale tale conturi sunt un siguranță, va trebui să vizitezi o anumită pagină de pe fiecare site web pe care îl utilizezi și să verifici lista de servicii conectate. Dacă vezi un serviciu sau o aplicație pe care nu o mai utilizzi, revocă accesul la contul tău. În cel mai rău caz, atunci când vei folosi serviciul din nou, acesta îți va solicita din nou accesul la contul tău.

Pentru a accelera acest lucru, am colectat o listă de link-uri către paginile corespunzătoare de pe site-urile web populare care utilizează OAuth. Dacă utilizați un serviciu, faceți clic pe linkul său pentru a verifica lista de servicii conectate. și revocați accesul la serviciile pe care nu le mai utilizați:

În general, este o idee proastă să faci clic pe linkurile de pe site-urile web care promit să vă acceseze conturile Google, Microsoft, Facebook sau Twitter și să vă conectați cu parola. Persoane rău intenționate pot în acest mod să vă îți fure parolele. Dacă vezi o solicitare de parolă după ce faci clic pe un link, asigură-te că site este real și nu un site fals sau clonat.

Sa auzim doar de bine!

Daca stai mai mult pe Facebook, atunci da un LIKE paginii blogului si vei afla imediat ce voi publica un articol!


Daca preferi sa afli vestile pe email, atunci adauga adresa ta de email mai jos!

No Responses