Introducere

Adresa MAC (Media Access Control) este o identificare unică atribuită fiecărei interfețe de rețea. Fiecare dispozitiv care este conectat la o rețea are o adresă MAC unică, care este esențială pentru comunicarea în cadrul acelei rețele. În acest articol, vom explora ce este adresa MAC și cum puteți afla adresa MAC a unui dispozitiv în sistemul de operare Windows 11.

Ce Este Adresa MAC?

Adresa MAC este o adresă de șase octeți (48 de biți) care este atribuită unei interfețe de rețea pentru a o identifica pe o rețea. Această adresă este de obicei sub formă de șir de caractere hexazecimale, fiind organizată în două blocuri de câte șase caractere fiecare, separate printr-o linie sau două-puncte. De exemplu, o adresă MAC ar putea arăta așa: 00:1A:2B:3C:4D:5E.

Cum Aflați Adresa MAC în Windows 11

Aflarea adresei MAC în Windows 11 este un proces simplu. Puteți urma acești pași:

1. Deschideți Setările de Rețea și Internet

Accesați Setările de Rețea și Internet din meniul Start sau din Centrul de acțiune. Puteți face acest lucru făcând clic pe pictograma rețelei din bara de activități și selectând „Setări rețea”.

2. Accesați Setările Adaptorului de Rețea

În meniul Setări de Rețea și Internet, selectați opțiunea „Stare rețea”. Aici, veți găsi „Schimbare opțiuni adaptor” – faceți clic pe acest link.

3. Identificați Adresa MAC

În fereastra care se deschide, veți vedea lista adaptatoarelor de rețea disponibile pe computerul dvs. Identificați adaptorul pentru care doriți să aflați adresa MAC și faceți clic dreapta pe acesta. Selectați „Stare” și veți găsi adresa MAC în câmpul „Adresa fizică”.

Ați terminat! Acum știți cum să aflați adresa MAC în Windows 11. Adresa MAC este o parte crucială a conectivității în rețelele moderne. Cunoașterea modului de a afla adresa MAC în Windows 11 vă poate fi utilă în diferite situații, cum ar fi depanarea rețelei sau configurarea dispozitivelor. Cu acești pași simpli, puteți accesa cu ușurință această informație esențială despre dispozitivele dvs. conectate la rețea.

Ce este adresa MAC!?

Unii dintre voi poate ati auzit deseori folosindu-se termenul „adresa MAC” , dar poate nu ati avut curajul sa intrebati: „Ce este adresa MAC?„. O adresă MAC este un număr de identificare hardware care identifică în mod unic fiecare dispozitiv dintr-o rețea. Adresa MAC este indentifică fiecare placă de rețea, cum fie ca vorbim de reţele Ethernet sau Wi-Fi , și, prin urmare, nu poate fi schimbată.

Deoarece există milioane de dispozitive conectabile în rețea și fiecare dispozitiv trebuie să aibă o adresă MAC unică, trebuie să existe o gamă foarte largă de adrese posibile. Din acest motiv, adresele MAC sunt formate din șase numere hexadecimale de două cifre, separate prin virgule. De exemplu, un placa de reţea Ethernet poate avea o adresă MAC de 00: 0d: 83: b1: c0: 8e. Din fericire, nu trebuie să cunoașteți această adresă, deoarece este recunoscută automat de majoritatea rețelelor.

De ce trebuie sa stii cum afli adresa MAC?

Iată motivele importante pentru care ar trebui să ştii cum să afli adresa MAC:

  • oferă o modalitate sigură de a găsi expeditori sau receptori în rețea.
  • adresa MAC vă ajută să preveniți accesul nedorit la rețea.
  • adresa MAC este un număr unic. Prin urmare, poate fi utilizat pentru a urmări dispozitivul.

Fiecare dispozitiv sau interfață de rețea, cum ar fi adaptorul Wi-Fi de la laptop, are un ID hardware unic numit MAC. În acest articol te invaț cum afli adresa MAC pentru placa ta de rețea în Windows 10 în doar câțiva pași.

Există câteva motive pentru care ar putea fi necesar să afli adresa ta MAC, cunoscută și sub numele de adresa fizică sau adresa hardware. Dacă configurați routerul, de exemplu, puteți utiliza filtrarea adreselor MAC pentru a specifica dispozitivele care se pot conecta la rețea, pe baza adreselor lor MAC. (Totuși, acest lucru nu este într-adevăr o modalitate solidă de a vă asigura rețeaua, deoarece adresele MAC pot fi ușor modificate sau falsificate.) Un alt motiv este dacă routerul listează dispozitivele conectate prin adresa MAC și doriți să aflați ce dispozitiv este conectat la un moment dat.

Poate ai vrea sa citesti si >>> Cum alegi un router wireless

Din fericire, poți găsi adresa ta MAC cu ușurință în Windows, fie cu ajutorul liniei de comandă, fie în detaliile setărilor placii de rețea.

Cum afli adresa MAC cu ajutorul Command Prompt-ului

Acum ca am discutat si ai aflat ce este adresa MAC hai sa vedem cum poti afla adresa MAC a dispozitivelor tale. Cea mai rapidă modalitate de a găsi adresa MAC este prin intermediul liniei de comandă. Pentru aceasta aveti nevoie de Command Prompt. Dupa ce faceți click stânga pe icon-ul Windows Search introduceți comanda cmd. Alegeți apoi din listă aplicația Command Prompt. Pentru a găsi adresa MAC a computerului sau laptopului vostru introduceți in fereastra nou deschisă, comanda ipconfig /all.

După ce veți apăsa tasta Enter, o sa vă apară cateva informații legate de componentele hardware de rețea. Printre ele veți găsi si adresa MAC pe care o cautati. Ea este formată din 6 grupe a cate două caractere. De exemplu: 8B-3A-63-C5-E9-00.

Cum afli adresa MAC din Setarile de retea

Puteti găsi adresa MAC a plăcii voastre de rețea și folosind optiunea Setări de rețea din Windows 10. Megeți jos in dreapta în bara de stare si dați click dreapta pe iconița in care vi se arată conexiunile de rețea. Apoi alegeți opțiunea Open Network and Sharing Center, de unde mai departe selectați din meniul din stânga opțiunea Change adapter Settings. Aici veți gasi toate conexiunile voastre de rețea. Dați dublu click pe cea careia doriti sa ii gasiti adresa MAC si vă va apare o fereastră. Aici alegeți butonul Details si vi se va deschide o altă fereastra in dreptul căreia la optiunea Physical Adress veti afla adresa voastră MAC.

Mai exista si alte raspunsuri la intrebarea „cum afli adresa MAC?”

Daca vei cauta informatii pe internet vei gasi o gramada de explicatii cu privire la ce este adresa MAC si cum sa o afli. Ce trebuie sa retii este ca adresa MAC este ca un fel de CNP pentru dispozitivele aflate intr-o retea de internet. Astfel ele pot fi usor indentificate si de aici pot aparea o multime de aplicatii. Asa ca daca cum te-ai gandit ca intrebarea „ce este adresa MAC?” e una stupida, te-ai inselat. E o intrebare legitima sie bine sa afli raspunsul la ea.

Binenteles ca mai exista si alte metode de a afla adresa MAC a unei placi de retea si sunt sigur ca pe internet veți mai găsi cu ușurință și celelalte metode, dar dupa parerea mea aceste două metode prezentate mai sus sunt unele dintre cele mai rapide si ușor de aplicat. Sper sa va descurcați, iar daca aveți probleme, lasați aici un comentariu sau pe pagina de Facebook.

Să auzim doar de bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *