Ce este si cum folositi Charms Bar din Windows 8! Part. I.
(Last Updated On: 18 iunie 2013)

FUNCTII DISPONIBILE IN BARA CHARMS

Dupa ce ieri v-am aratat cateva modalitati de navigare intre programe si modul in care functioneaza interfata Metro in Windows 8, azi m-am gandit sa va prezint noua bara Charms. Aceasta este o noutate pentru utilizatorii de sisteme de operare Windows si cu siguranta veti avea nevoie de timp ca sa intelegeti exact cum functioneaza, pentru ca ea este depinde de contextul in care este accesata. Ca sa nu va incarc memoria cu multe informatii am sa impart acest review in doua parti.

 Pentru inceput trebuie sa stiti ca pentru a accesa aceasta bara aveti cateva posibilitati:

  1. Cea mai rapida si simpla posibilitate de accesa bara Charms este sa folositi combinatia de taste dintre tasta Windows si tasta C.
  2. O alternativa de accesare a barei Charms este sa duceti sageata mouse-ului in coltul din dreapta sus dupa care miscati sageata mouse-ului in jos.
  3. Puteti accesa Charms si daca mergeti cu sageata mouse-ului in coltul din dreapta jos si  apoi miscati sageata mouse-ului in sus.

SEARCH

Prima optiune pe care o veti observa in Charms Bar este aceea de Search (cautare) care poate fi folosita atat global cat si contextual. Cand aceasta functie este accesata din interfata Metro sau atunci cand ne aflam in aplicatii ce ruleaza pe desktop, putem face o cautare globala, caz in care cautarea va viza atat aplicatiile si programele instalate pe calculator cat si fisierele stocate pe hard-disk-ul calculatorului.

Dupa cum observati noi putem alege ce anume vrem sa ne afiseze cautarea fie ca e vorba de aplicatii ale sistemului de operare, fie ca e vorba  de setari ce ne sunt puse la dispoziti de Windows 8 sau fisiere aflate in calculator la momentul cautarii.

Insa daca avem activa o aplicatie a interfetei Metro cautarea va viza doar aceasta aplicatie. Si ca fiu mai explicit sa presupunem ca avem deschisa aplicatia Windows Store si folosim functia Search a Charms Bar. Aceasta va cauta aplicatii din Windows Store ce corespund criteriilor de cautare introduse de voi.

Iata un alt exemplu:

Pentru o accesare rapida a acestei functii puteti folosi combinatia de taste: tasta Windows + Q.

SHARE

Urmatoarea functie de care vom vorbi si pe care o gasiti in bara Charms este „Share”. De la inceput am sa precizez ca aceasta functie nu se poate folosi atunci cand va aflati in interfata Metro a Windows 8 sau cand va afalti in aplicatii ce ruleaza in desktopul clasic.

Aceasta functie poate fi folosita atunci cand folositi aplicatii ale interfeti Metro. Sa zicem de exemplu ca deschidem Internet Explorer si accesam un link. Daca in acest moment apelam la functia share din bara Charms veti observa ca putem trimitem acest link prin e-mail, Facebook sau Twitter. Mi-e mi s-a parut o chestie interesanta si utila in acelasi timp.

Iata un exemplu de cum puteti raspunde cuiva care ca intreaba cum e vremea la voi in oras. 🙂

Pentru o accesare rapida a acestei functii puteti folosi combinatia de taste: tasta Windows + H.

START

 Despre urmatoarea optiune din bara Charms nu voi avea prea multe de spus, pentru ca optiune START nu face altceva decat sa ne duca catre interfata Metro, indiferent ce aplicatie ruleaza la momentul in care o accesam pe calculatorul nostru.

Functia Start – Charms Bar

Pentru azi e de ajuns, altfel risc sa fac un post prea lung pe care sa nu il citeasca nimeni. Testati cele aratate de mine aici si daca ceva nu merge sau aveti nelamuriri lasati un mesaj.

Daca doriti sa primiti un email de cate ori mai scriu cate ceva pe aici, nu uitati ca puteti sa introduceti adresa voastra de e-mail in casuta special pregatita pentru voi undeva in dreapta sus pe aceasta pagina.

Sa auzim doar de bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.