Ce este un „driver” !!!

(Actualizare: 20 ianuarie 2013)

Nu de multe ori ati auzit „ca sa functioneze imprimanta trebuie sa instalezi driverul de imprimanta” sau „nu iti merge camera web pentru ca nu ai instalat driverul”. Hmm… Ce este aces DRIVER? Cu siguranta v-ati dat seama ca termenul este unul ce provine din limba engleza si de-ar fi sa il traducem la rece ar insemna binenteles „conducator, sofer, etc …”, ceva de genul asta. In domeniul IT el insa are alt inteles.

 

Ce inseamna si ce face un "driver" !!!
Ce inseamna si ce face un „driver” !!!

 

O sa incerc explic ce face acest driver si la ce foloseste astfel incat sa inteleaga chiar si cel neavizat in domeniul IT. Computerul nostru este format din mai multe dispozitive: unul se ocupa cu redarea sunetului, altul cu afisarea imaginilor pe desktop, altul cu conexiunea la internet, etc. Toate insa trebuie sa interactioneze cu sistemul de operare si nu de putine ori chiar intre ele. Cum fiecare este un produs software separat este nevoie de un translator care sa le faca sa se inteleaga unele cu altele. Aceste rol, de translator, il joaca driver-ul software.

De multe ori translatorul sau driverul se instaleaza odata cu sistemul de operare, asta pentru ca producatorii de sieteme de operare au un mare interes in a acoperi o plaja cat mai mare de drivere pentru ca voi sa va puteti folosi toate gadgeturile pe PC si in acest fel sistemul de operare devine mai usor de utilizat , mai valoros deci mai cautat. I-a ganditi-va ca ar iesi pe piata un sistem de operare pe care sa nu poate fi folosita camera web sau imprimanta sau un mouse wireless, cine l-ar cumpara??? Nimeni. De aceea producatori de sisteme de operare incearca sa inglobeze cat mai multe drivere care sa se instaleze inca de la inceput pe PC vostru.

Sunt cazuri si nu putine, cand totusi dispozitivul pe care doriti sa il folositit pe PC are nevoie de un driver, altul decat cel pe care il aveti deja in sistemul de operare, iar acesta intotdeauna va este livrat odata cu noul device pe un cd, dvd, mini-dvd, etc. Acest driver trebuie neaparat instalat pe computerul vostru pentru ca noul vostru device sa aiba un translator care sa il ajute sa se intelega atat cu sistemul de operare cat si cu celelalte device din PC.

Trebuie mentionat ca driverele software au extensia .SYS pentru sistemele DOS si .DRV pentru sistemele de operare WINDOWS. Deci …. nu le stergeti din calculator, decat daca stiti exact ce faceti.

Sa auzim doar de bine!

Daca stai mai mult pe Facebook, atunci da un LIKE paginii blogului si vei afla imediat ce voi publica un articol!


Daca preferi sa afli vestile pe email, atunci adauga adresa ta de email mai jos!

Comments

  1. By costy

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.