Cum accesam BIOS-ul!Cum accesam BIOS-ul!

De multe ori ma suna cineva cu o problema la vreun computer si eu ii spun: „intra in BIOS”. Urmeaza cateva secunde liniste, moment in care banuiesc ca cel de la celalalt capat al firului gandeste „ba intra tu” ­čśÇ si apoi aud intrebarea „cum fac asta”. Asa ca m-am gandit sa explic cum vine treaba desi e o chestie simpla ce nu ar trebui sa ridice probleme. Trebuie totusi sa precizez de la inceput ca daca nu stiti cu ce se mananca sau nu aveti pe cineva sa va indrume e bine sa nu accesati setarile BIOS-ului.

Cum accesam BIOS-ul!

1. Accesarea setarile BIOS-ului se face relativ usor, apasand pe o tasta sau combinatie de taste la pornirea computerului. Asa ca porniti computerul sau daca e pornit dati un restart.

2. Urmati atent la repornirea computerului mesajul „entering setup” care in mod obisnuit este urmat de tasta sau de combinatia de taste pe care trebuie sa le apasati pentru a accesa BIOS-ul. In functie de tipul de BIOS-ul pe care il aveti mesajul poate fi diferit. Iata cateva exemple:

  • Press [tasta] to enter setup.
  • Press [tasta] to acces BIOS.
  • Enter BIOS by pressing [tasta].
  • Setup: [tasta].
  • ├»┬╗┬┐├»┬╗┬┐├»┬╗┬┐Press [tasta] to access system configuration.

3. Apasati repede tasta sau tastele ce v-au fost indicate in mesajul de mai sus. In cazul in care ati apasat si totusi nu aveti acces la BIOS, nu e nicio problema, se intampla des. Restartati computerul si apasati mai repede tasta sau tastele, o puteti face chiar de mai multe ori, insa sa nu tineti apasat tasta sau tastele mai mult timp pentru ca puteti bloca computerul.

In mod normal ar trebui acum sa aveti acces la BIOS-ul computerului vostru, insa va voi mai da cateva sfaturi.
a. In cazul in care la pornirea computerului vostru va aparea o imagine in loc de text, apasati tasta TAB sau ESC in timp ce pe ecran se afla imagina cu pricina.

b. Daca mesajele de la pornirea computerului se scurg prea repede si nu aveti timp sa depistati ce tasta sau taste trebuie sa apsati, nu va faceti probleme, apasati tasta Pause/Break si acum puteti citi mesajele in voie.

c. Daca aveti probleme cu tasta Pause/Break (nu o gasiti, nu functioneaza sau ….) porniti computerul dupa ce in prealabil ati deconectat tastatura. La restart o sa porniti o eroare de tastatura ce va va permite sa citit mesajele in voie.

d. Ati facut totul ca la carte si tot nu puteti intra in BIOS. Verificati ca nu cumva tastatura voastra sa fie pe USB. Unele placi de baza nu stiu sa recunoasca o tastatura pe USB la pornirea computerului.

Sa auzim doar de bine!

3 thoughts on “Cum accesam BIOS-ul!”

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *