Cum afli cat de sanatoasa e bateria laptopului?
(Last Updated On: 10 iulie 2019)

Sa ramai dintr-odata fara baterie la laptop, e uneori destul de frustrant, daca nu cumva chiar deranjant de-a dreptul. Bateria laptopului este o piesa esentiala in constructia unui laptop, oricare ar fi acesta, insa de putine ori ne gandim sa verificam stadiul in care se afla.

De ce trebuie sa ai informatii detaliate despre bateria de laptop?

Pentru ca bateria unui laptop nu are o viata infinita. Si e bine sa stii din timp cand exista riscul sa te lasa in drum. Sau sa stii cat timp te mai poti baza pe ea. Bateria de laptop nu inmagazineaza de-a lungul timpului aceeasi energie. Odata cu trecerea timpului ea incepe sa inmagazineze din ce in ce mai putina energie, ceea ce face ca la un moment dat sa nu ne mai putem baza deloc pe ea.

In plus o monitorizare atenta a starii bateriei laptopului tau, te va ajuta sa iei decizii corecte pentru marirea duratei de viata a bateriei. Reglarea luminozitatii sau folosirea difuzoarelor, stii ca iti consuma bateria, dar stii exact cu cat anume? Nu prea cred. De aceea e bine din cand in cand sa vezi ce mai face bateria ta.

In urmatoarele randuri vei gasi cateva sfaturi despre cum poti afla stadiul in care se afla bateria ta si cat timp te mai poti baza pe ea.

Puterea unei comenzi

Nu stiu cati dintre voi stiu dar exista o comand in Windows care iti arata aproape tot despre bateria laptopului tau. iti arata chiar mai mult decat ai nevoie sa stii. Ceea ce nu e intotdeauna un lucru benefic :). Comanda despre care vorbesc este powercfg /batteryreport. Aveti grija, nu puneti spatiu dupa slash, ca o sa ziceti ca nu merge.  Va trebui sa deschideti un command prompt si sa introduceti acolo comanda powercfg /batteryreport. Va trebui sa sa asteptepti 2-3 secunde si apoi ar trebui sa vezi un mesaj prin care esti anuntat ca raportul tau il vei gasi la adresa C:\Users\Your_Username\battery-report.html.

Odata deschis raportul vei putea afla cu usurinta urmatoarele chestii:

  • diferenta dintre capacitatea de incarcare proiectata a bateriei laptopului si capacitatea de incarcare pe care o mai are la momentul solicitarii raportului. Unii s-ar putea sa aiba surprize mari.
  • diferenta dintre durata de viata proiectata a bateriei laptopului tau si durata de viata estimata in momentul solicitarii raportului.
  • Afli cat de mult a fost descarcata bateria laptopului in ultimele zile. Si cat de mult a fost ea utilizata.

Pe langa asta inca multe alte chestii, pe care te las sa le descoperi singur.

BatteryInfoView

Daca nu iti place optiunea ce tocmai ti-am prezentat-o, atunci poti apela la BatteryInfoView. El este un program gratuit care contine informatii despre bateria laptopului. Are doua componente principale.

Primul ecran iti ofera informatii despre baterie privind capacitatea proiectata, capacitatea încarcării complete, starea bateriei, numărul de cicluri de încarcare / descarcare si multe altele. Al doilea ecran iti ofera o analiza logica detaliata a starii de putere, a valorilor încarcării / descarcarii si multe altele. O nouă linie de log este adaugată ori de câte ori porniti sau restartati laptopul.

In acest fel, puteti afla rata la care bateria este descarcată. De asemenea, puteti sa exportati informatiile despre baterie într-un fisier TXT sau CSV pentru referinta. Bun tare, zic eu.

In cazul in care descoperiti ca aveti probleme cu bateria laptopului va las mai jos cateva magazine online, de unde va puteti cumpara bateria necesara. E bine sa verificati cum stati cu bateria si sa va luati masuri din timp, eventual sa urmariti ceva oferte ale magazinelor de mai jos.

Verifica preturile pentru baterii de laptop

[go_pricing id=”baterii_laptop”]

 

Sa auzim doar de bine!

 

One thought on “Cum afli cat de sanatoasa e bateria laptopului?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.