Cum alegem un router wireless!?Cum alegem un router wireless!?

Tot mai multi dintre noi au inceput sa aiba in casa device-uri capabile sa se conecteze la internet printr-o conexiune wireless. De aceea,  achizitionarea unui router wireless a devenit o necesitate in fiecare casa. Problema este ca alegerea unui astfel de device a devenit in ultimul timp o adevarata aventura. Aceasta pentru ca utilizatorii in general au inceput sa aiba asteptari din ce in ce mai mare de la routerele wireless, dar si pentru ca pe piata au aparut multi producatori ce promoveaza diferite modeluri, la preturi ce pleaca de la 70 RON si pot ajunge si la 15 000 RON.

Am sa incerc in continuare sa va explic in putine cuvinte si pe intelesul tuturor cateva din caracteristicile acestor dispozitive, pentru ca voua sa va fie mai usor in a va alege routerul wireless potrivit nevoilor voastre.
Pentru inceput am sa incerc sa fac o mica clasifiacare a tipurilor de routere wireless:
I. Dupa tipul de conectare la internet:

a) ADSL – sunt tipurile de routere ce se conecteaza la internet printr-o linie telefonica. Le intalniti in cazul in care aveti conexiune la internet de la ROMTELECOM.

b) Ethernet – acest tip de router wireless este cel mai intalnit, conexiunea la internet in acest caz se realizeaza prin cablu utilizand o retea LAN. Acest tip de router va este necasar in cazul in care providerul vostru de internet este RDS-RCS.

c) 3G – un tip de router wireless mai putin intalnit, el conectandu-se la internet printr-o conexiune 3G.

II. Dupa standardul wireless suportat

a) IEEE 802.11.b;

b) IEEE 802.11.g;

c) IEEE 802.11.n;

d) IEEE 802.11.ac;

Aici trebuie precizat ca majoritatea routerelor suporta primele 3 standarde, in timp ce pe ultimul il intalnim mai rar, pretul device-urilor ce suporta un astfel de standard fiind foarte piperat. Voi trebuie sa cautati un router wireless ce suporta standardul IEEE 802.11.n, standard ce asigura, cel putin teoretic, viteze de minim 54 Mbs.

De asemenea e bine sa aveti in vedere ca reteaua voastra wireless trebuie securizata, asa ca verificati daca router-ul wireless pe care ati pus ochii suporta standardul de securitate WPA2. Acest standard este suficient pentru a va asgura de faptul ca nu veti avea intrusi in reteaua voastra wireless.

Mai trebuie sa stiti ca exista modele de routere ce emit pe doua sau chiar trei frecvente. Cele care emit pe 3 frecventa sunt ceva mai rare si nu cred ca intereseaza marea masa a utilizatorilor, asa ca vom vorbi despre cele dual-band. Aceste dispozitive emit atat pe frecventa obisnuita de 2,4 Ghz cat si pe cea de 5 Ghz. In general ele sunt dotate cu doua antene, fiecare dintre cele doua antene emitand pe cate o frecvanta, insa mare atentie pentru ca sunt routere care desi au doua antene nu emit pe ambele frecvente simultan. Pentru locatii ceva mai mari, e recomandabil sa folositi frecventa de 5 Ghz si apoi in cazul in care vi se pare ca semnalul nu e destul de puternic, puteti folosi uinca un router pe post de repetear de semnal. Dar despre setari si alte probleme cu care va intalniti in cazul routerelor wireless voi scrie un alt articol.

In concluzie, atunci cand va alegeti un router wireless, verificati standardul wireless suportat, daca corespunde tipului de conexiune la internet pe care o aveti acasa, daca suporta un standard de securitate minim WPA2, frecventele pe care emite si nu in ultimul rand garantia. Despre pret nu am vorbit, pentru ca oricum fiecare dintre voi isi va alege acel router wireless pe care si-l va permite. Acestea fiind zise … spor la cumparaturi!

Sa auzim doar de bine!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *