Battle-Encoder-Shirase

Dupa ce am scris despre cata memorie RAM avem nevoie si despre programele din start-up ce incetinesc un calculator, a venit si randul unui tweak ce poate controla resursele alocate de procesor fiecarui program ce ruleaza pe un calculator la un moment dat.

Calculatoarele au devenit tot mai puternice odata cu trecerea timpului, insa in acelasi timp si software pe care il folosim a devenit din ce in ce mai „infometat” de resursele sistemului de calcul. Pana la un punct acest fapt ar fi ceva normal, altfel de ce ai mai cumpara un calculator performant daca nu ca sa il folosesti impreuna cu niste software la fel de performant?

Asta pana apare un programel care consuma prea multe resurse ale calculatorului, nelasand celorlalte programe care ruleaza in acelasi timp cu el resurse necesare ca acestea sa ruleze in conditii optime. Daca pana acum priveai neputincios la aceasta situatie, incepand de astazi vei afla cum limitezi accesul la procesor oricarui program ce ruleaza pe calculatorul tau. Vei putea face acest lucru cu ajutorul programului Battle Encoder Shirase sau mai pe scurt BES.

BES este un utilitar de Windows micut dar util care nici macar nu necesita instalare, el ruland direct dintr-o arhiva ZIP. Cu acest utilitar poti monitoriza si limita accesul la resursele procesorului a oricarui program care ruleaza pe calculatorul vostru.

Dupa ce ai dezarhivat BES, rulezi fisierul cu extensia .EXE iar primul lucru pe care il vei face atunci cand iti va aparea interfata de mai jos, este sa accesezi butonul „Target”. Aceasta optiune iti permite sa alegi procesul asupra caruia vrei sa intervii si sa ii limitezi accesul la resurse.

Vei alege acest proces din lista pe care BES o va afisa si dupa ce ai ales cu atentie vei actiona butonul „Limit this”. Dupa ce vei confirma ca esti de acord sa intervii asupra procesului pe care l-ai ales, vei reveni in interfata anterioara si vei accesa optiunea „Control”.

BES-target

Din acest moment vei putea interveni asupra resurselor pe care procesul tau le consuma si i le vei putea limita cu ajutorul cursorului corespunzator fiecarui program ales de tine. Interfata este simpla si cred ca singur iti vei putea da seama cum limitezi accesul la resursele procesorului a procesului de Windows ce iti da batai de cap.

De retinut ca BES iti va arata niste valori negative care reprezinta cat la suta din procesor ramane liber, restul fiind acaparat de programelul tau. Astfel, valoarea de -33%, arata ca de fapt programul va folosi 67% din capacitatea procesorului, restul de 33% urmand a fi alocat celorlalte programe ce ruleaza pe calculator. In mod similar o valoare de -95% va inseamna ca programelul tau va avea la dispozitie doar 5% din capacitatea procesorului, ceea ce il va face sa ruleze mai incet, insa va lasa resurse indeajuns de mari si pentru celelalte aplicatii pe care le aveti pe calculator.

BES-Limiter-control

Sper ca gasiti util programelul si de asemenea sper sa va descurcati cu el. Daca nu reusiti, stiti ce aveti de facut: comentariu, mail, etc si vedem ce e de facut. A, si ar fi interesant daca a-ti scrie fiecare ce program ati limitat si mai ales la ce valoare l-ati setat astfel incat sa oferiti un echilibru aplicatiilor de pe calculator la un moment dat.

Sa auzim doar de bine!

Descarca Battle Encoder Shirase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *