Nu stiu altii cum sunt dar eu cand vine vorba sa achizitionez un laptop, ma uit foarte mult la cat de mult timp pot folosi laptopul doar alimentat la baterie. Cum ar veni autonomia laptopului, atunci cand nu e alimentat de la retea. Consider ca este una din caracteristicile importante a laptopului, alaturi mobilitate si ergonomie.

Problema in ziua de azi este ca hardware-ul laptopurilor si device-urile pe care le conectam zi de zi la laptop, „mananca” bateria foarte rapide. Si atunci trebuie sa stii sa intretii bateria, astfel incat acesta sa iti ofere o autonomie cat se poate de mare atunci cand ai nevoie.  Inainte de a trece mai departe trebuie sa intelegeti ca nu putem vorbi de autonomia unui laptop fara a preciza ce anume rulam pe acel laptop la un moment dat. Tot mai des aud discutii cum ca pe unul il tine bateria 2 ore si pe altul 30 de minute desi au acelasi tip de laptop. Insa nici unul nu precizeaza ce face in aceea perioada, pentru ca o anum cantitae de energie consuma un laptop care ruleaza aplicatii flash, video sau editare foto si sigur o alta cantitate consuma atunci cand lucram un document word, excel, etc. Acestea fiind zise iata cateva sfaturi pentru a mari autonomia bateriei laptopului vostru.

  1. Conectati laptopul la priza ori de cate ori aveti posibilitatea.

Pentru a fi sigur ca laptopul vostru e gata oricand pentru munca, conectati-l ori de cate ori aveti ocazia la o priza. In felul acesta bateria laptopului vostru va fi tot timpul incarcata full. Daca folositi acelasi laptop si acasa si la birou e bine sa va mai achizitioneti un incarcator astfel incat sa nu ramaneti niciodata descoperit.

Exista teoria, gresita de altfel, ca daca tii laptopul tot timpul conectat la priza, bateria se deterioreaza. Nimic mai gresit. Bateriile LI-Ion au un sistem care opreste incarcarea bateriei atunci cand ea este incarcata la maxim, astfel incat reduce uzura acesteia si prelungeste viata bateriei. Deci nu mai ascultati sfatul celor ce va indeamna sa scoateti bateria atunci cand conectati laptopul la priza.

  1. Reglati luminozitatea ecranului

Odata cu noua tehnologie LED s-a simtit o reducere a consumului de energie in ceea ce ecranelor laptopului. Totusi acest consum nu trebuie neglijat deloc si tocmai de aceea e bine sa tii cont ca atunci cand muncesti pe laptop si te bazezi doar pe bateria acestuia sa reduci luminozitatea ecranului pentru a creste autonomia laptopului tau.

Poti face cateva setari pentru ca luminozitatea ecranului tau sa se seteze automat atunci cand acesta este alimentat doar de baterie. Pentru aceasta mergi in Control Panel -> Hardware and Sound -> Power options si acolo alegeti optiunea Balanced apoi dati click pe Change plans settings. Aici veti putea reduce luminozitatea ecranului vostru atunci cand acesta functioneaza doar cu ajutorul cumulatorului, puteti seta dupa cat timp sa se stinga ecranul sau dupa cat timp laptopul va trece in stand-by.

  1. Verificati aplicatiile care ruleaza in backround.

Vinovate in multe cazuri de descarcarea rapida a bateriei sunt acele aplicatii care ruleaza, dar pe care noi nu le vedem si care supun procesorul la o munca in unele cazuri inutila, dar in toate cazurile consumatoare de energie. Cele mai predispuse aplicatii sunt browserele web care au instalate tot felul de addon-uri, widget-uri, sau scripturi instalate. Incercati sa instalati doar strictul necesar si nu deschideti prea multe pagini in in browser atunci cand depindeti de bateria laptopului.

Un semn ca astfel de programe ruleaza pe laptopul vostru ar fi o crestere a vitezei coolerului atunci cand laptopul vostru cam sta degeaba. Aceasta creste a turatiei coolerului indica faptul ca procesorul vostru „lucreaza” pentru o aplicatie ascunsa de privirile voastre. Deschideti Task Manager cu combinatia de taste Ctrl + Alt + Del si observati ce aplicatie va tine procesorul ocupat, iar daca aceea aplicatie nu e una activa sau un serviciu important pentru sistemul de operare opriti-o.

  1. Conectati la laptop doar strictul necesar.

Atunci cand sunteti la mana bateriei nu conectati la laptop alt device-uri decat daca e necesar si pentru scurt timp. Orice alt dispozitiv gen telefon, hard-disk extern, stick usb etc. Va consuma din resursele bateriei si ii va reduce in felul acesta autonomia laptopului vostru. De asemenea nu uitati sa inchideti wireless-ul daca nu aveti nevoie de el, bluetooth-ul si conexiunea infrarosu pentru ca toate acestea atunci cand nu aveti nevoie de ele consuma din energia bateriei degeaba.

  1. Nu iti lasa bateria descarcata.

Sub nicio forma, dar sub nicio forma nu iti lasa laptopul cu bateria descarcata pentru mult timp. Risti ca aceasta sa isi piarda elesticitatea si sa nu mai poate fi incarcata la capacitate maxima sau chiar deloc.

Daca veti tine cont de aceste sfaturi mici dar utile sigur autonomia laptopului vostru va creste si va veti putea bucura de el un timp mai indelungat. 🙂

Sa auzim doar de bine!

2 thoughts on “Cum prelungesti viata bateriei laptopului tau!”
  1. Chier e foarte interesant ceea ce spuneti, eu credeam ca viata bateriei leptopului ii data de un anume numar de reincarcari. Chiar daca se incarca numai 2 % sau 100 %, se numara acele cicluri de incarcare, si uite asa se duc numarul de incarcari si viata i se duce, asta stiam eu. Am ramas surprin de ceea ce ati spus. Multumesc.

    1. Orice baterie Li-Ion are un anumite ciclu de incarcari-descarcari, de cateva sute dar se poate mari durata de viata respectand ce spune in articol! Bateriile vor muri mai devreme sau mai tarziu asta e garantat doar ca puteti prelungi durata de viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *