Cum poti creste viteza de lucru a computerului!Cum poti creste viteza de lucru a computerului!
Cum poti creste viteza de lucru a computerului!

Principala caracteristica pe care o apreciem la un computer este viteza de prelucrare a datelor. De aceea investim in procesoare cu mai multe nuclee, in memorii RAM din ce in ce mai rapide sau in placi video ultraperformante. Cu toate acestea constatam ca uneori computerul nostru devine lent si mai mult pierdem timpul in fata pc-ului decat sa muncim sau sa ne distram. Situatia este intotdeauna iritanta pentru utilizator si imediat fiecare isi pune problema despre cum sa faca computerul sa se miste mai rapid.

In primul rand ar trebui sa va aduceti sistemul de operare la zi, prin instalarea ultimului Service Pack corespunzator sistemului de operare pe care il aveti. Si aici va sfatuiesc sa mergeti pe site-ul celor de la Microsoft si sa descarcati de acolo ultimul SP. Nu va luati dupa unii care va spun ei ca au nu stiu ce service pack-uri ce va fac computerul sa zbarnie. Singurele service pack-uri sunt cele pe care le gasiti pe site-ul Microsoft.

Pentru a mari viteza de lucru a pc-ului vostru ati putea sa folositi utilitarul de windows, Disk Defragmenter. Atunci cand voi copiati un fisier pe computer, acesta nu este scris pe hard in mod continuu pe piste hardului, de acea cresc timpii de acces a hard disk-ului si automat si timpul de prelucrare a datelor. Acest utilitar repara, in mare, acest neajuns, reasezand bucatile de fisier unele langa altele sau la distante cat mai mici astfel incat bratul hardiskului sa nu faca prea multe miscari si deci sa micsoreze timpii de acces. In urma aceste operatii e posibil sa obtineti o eliberare a hard diskului cu pana la 15%.

O alta operatiune pe care ati putea face, este aceea de a selecta ce programe sa ruleze odata cu pornirea sistemului de operare. Cand instalezi un program pe un calculator, este posibil ca acesta sa se fi instalat si in lista programelor din start-up. Un program aflat in aceasta lista porneste automat de fiecare data cand iti aprinzi calculatorul, astfel incat sa poti lucra rapid cand ai nevoie de el. Aceste programe folosesc resursele calculatorului chiar si cand nu le utilizezi si pot incetini viteza calculatorului. Le poti scoate din lista de start-up fara sa le scoti si din calculator, astfel sistemul tau va functiona mai rapid si mai eficient. Pentru aceasta, urmati urmatorii pasii:
1. START -> RUN
2. Aici scrieti „msconfig” (fara ghilimele) si dati ENTER.
3. Din taburie din partea de sus a ferestrei alegeti STARTUP.
4. Din lista ce va apare puteti debifa absolut orice program care nu vreti sa porneasca odata cu sistemul de operare. Mare atentie sa nu debifati cumva si programul antivirus.

Curatarea folderelor temporare este de asemenea o operatiune ce va va imbunatati viteza pc-ului. Daca nu sunteti obisnuiti sa faceti aceasta curatare va sfatuiesc sa folositi un program si v-as recomanda CCleaner, care este gratuit si fara rezolva probleme in mod automat.

Si nu uitati sa aveti un antivirus, un firewal si eventual un antispyware, toate active si cu update-uri aduse la zi!

Sa auzim doar de bine!

2 thoughts on “Cum puteti creste viteza de lucru a computerului!”
    1. Buna. De ce m-as supara? Ai dreptate, insa ai fi putut sa observi si faptul ca articolul e din aprilie 2011. Voi incerca sa adun intr-un nou articol si cateva setari ceva mai „proaspete”. Asa ca, mai treci pe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *