Cum si de ce alegem un UPS!

(Actualizare: 21 august 2016)

Pentru ca in ultimul timp am tot schimbat surse de alimentare la computerele unor clienti, m-am hotarat sa scriu despre solutia ce va poate proteja impotriva astfel de probleme si anume UPS-ul, Uninterruptible Power Supply si inseammna sursa neintreruptibila de putere.

UPS - unintrerruptible power supply

In mod sigur majoritatea dintre voi au auzit de UPS, insa nu stiu cati dintre voi stiu ce este, cum functioneaza si cum alegem un UPS. Asa ca m-am gandit sa va ofer cateva informatii ce v-ar putea ajuta in cazul in care va ganditi sa achizitionati un asemenea dispozitiv.

ROLUL UNUI UPS

Rolul acestui dispozitiv este este de a proteja aparatura electronica de eventualele fluctuatii ale curentului electric precum si in cazul intreruperii tensiunii de alimentare. Atat in cazul fluctuatiilor cat si in cazul intreruperii accidentale a tensiunii de alimentare aparatura elctronica poate suferi daune uneori iremediabile, astfel incat rolul unui UPS este foarte important.

TIPURI DE UPS

In continuare am sa incerc sa explic pe inteles tuturor toate acele date carecteristice ce insotesc un UPS si care daca nu le intelegeti va fac alegerea destul de greoaie. Ar trebui sa stiti in primul rand ca aceste dispozitive sunt de 3 mari categorii:

 • Prima categorie este cea a UPS-urilor OFF-LINE. Este categoria UPS-urilor care costa cel mai putin si care sunt dependente atat de tensiunea cat si de frecventa pe care o primesc de la retea. Asta inseamna ca daca tesiunea in retea de alimentare cu energie electrica fluctueaza el nu va oferi o protectie ci dimpotriva va furniza dispozitiveleor pe care le protejeaza aceleasi fluctuatii preluate din retea. Mai pe scurt, aceste tipuri de surse ofera exact ceea ce primesc. Protectia lor consta in faptul ca atunci cand tensiunea este intrerupta, ele continua sa alimenteze aparatele protejate pana la revenirea tensiunii de alimenatare sau pana la epuizarea bateriei. Desi sunt mai ieftine si puteti achizitiona unul bun cu aproximativ 200 RON cum e cel de aici ele nu ofera o protectie suficienta pemtru aparatele protejate si in plus au si un timp de comutare mai mare, aproximativ 4 ms, in comparatie cu celelalte doua categorii de surse neintreruptible de putere
 • O alta categorie este este cea a UPS-rilor LINE-INTERACTIVE. Aceste surse de curent ofera protectie independent de tensiunea care le este livrata la intrare. Asta inseamna ca in cazul in care exista fluctuatii ale tensiunii, in reteaua de alimentare cu energie electrica, aceste surse de protectie vor comuta pe baterie si vor oferi o tensiune corespunzatoare pana cand, tensiunea de intrare revenire la valorile normale. Au un grad de protectie ceva mai ridicat insa nu acopera o protectie completa pentru dispozitivele pe care le deserveste si sunt ceva mai costisitoare din punct de vedere decat UPS-urile OFF-LINE. Cu toate astea eu am gasit un astfel de UPS la doar 150 RON, UPS RPC Protector 701, 800VA
 • Ultima categorie este cea a UPS-urilor ON-LINE, cele care sunt idependente atat de tesiunea cat si de frecventa de intrare. Ele sunt cele care ofera o protectie maxima fiind in permanenta conectate, eliminand astfel orice fel de variatie a tensiunii. Desi au cel mai inalt grad de protectie si o autonomie mare, au neajunsul ca ele costa foarte mult, ajungand pana la cateva zeci de mii de lei.

CARACTERISTICILE UNUI UPS

Dupa ce v-ati hotarat asupra unui tip de UPS, acum in cunostinta de cauza, va trebui sa alegeti o asemenea sursa neintreruptibile in functiile de caracteristicile UPS-ului si nevoilor voastre in ceea ce priveste dispozitivele pe care vreti sa le protejati. UPS are 3 mari caracteristici importante:

 1. Puterea.
 2. Autonomia.
 3. Tipurile interfetelor de iesire.
 •  PUTEREA.

Reprezinta poate cea mai importanta caracteristica a unui UPS si este prima la care trebuie sa ne uitam atunci cand ne hotaram sa achizitionam un astfel de produs. Puterea unui UPS trebuie sa fie cu 10-15% mai mare decat suma puterilor dispozitivelor pe care dorim sa le protejam. De aceea e foarte important sa stabilim dinainte ce aparatura dorim sa protejam si care este puterea fiecarui aparat, astfel incat sa nu ne trezim ca am cumparat un UPS nesatisfacator ca putere sau ca am platit bani in plus pentru o sursa de protectie cu o putere prea mare.

Trebuie sa fiti foarte atenti pentru ca in general puterea unui UPS este data in VA (volt-amper) si nu in W (watt) asa cum sunt majoritatea dintre noi obisnnuiti. Mai trebui sa stiti ca puterea unui UPS depinde si de factorul de putere, care la UPS-urile OFF-LINE este in general 0.6-0.7, in timp ce la UPS-urile LINE-INTERACTIVE si ON-LINE acesta este 0.7-0.8. In concluzie atunci cand vedem ca un UPS are trecut in dreptul caracteristicie de putere la iesire valoare de 600 VA, noi putem deduce ca acesta va asigura protectia pentru dispozitive a caror putere nu depaseste valoarea (600 x 0.6) – 10%= 360 – 10%= 324 W. Destul de simplu dupa parerea mea de calculat si bine de tinut minte.

 • AUTONOMIA

Autonomia reprezinta perioada de timp in care sursa neintreruptibila de curent asigura functionarea in conditii optimie a dispozitivelor protejate. Autonomia depinde de bateriile cu care este dotat UPS-ul si se calculeaza la puterea maxima pe care o poate proteja UPS-ul.

 •  TIPURILE DE INTERFETE DE IESIRE

Interfetele de iesire pot reprezinta modul in care pot fi conectate dispozitivele protejate la UPS. O sa vedeti in dreptul lor niscavai cifre si litere care o sa va bage in ceata insa sa stiti ca e mult mai simplu decat pare. In general UPS-urile ofera interfete de tip priza SCHUKO, care mai pe intelesul tuturor este de fapt o priza cu impamantare obisnuita. Asa ca ar fi bine ca UPS-ul sa aiba cat mai multe prize SCHUKO, pentru a putea conecta cat mai multe dispozitive. Binenteles exista si varianta conectarii unor prelungitoare cu ajutorul carora putem conecta dispozitivele pe care vrem sa le protejam.

Priza Schuko

Un alt tip de interfata este IEC 320, care nu e altceva decat priza in care putem introduce cablul de alimentare a unui PC.

1348978311_1792947994_ups-eaton-ellipse-pro-650-iec-elp650iec

Mai exista si posibilitatea conectarii prin interfata RJ 45, unde putem introduce cablul de retea pentru al proteja si pe aceasta de eventualele scurgeri de tensiune ce ar putea afecta placa de baza a unui computer.

5211148

Cam astea ar fi cele mai importante caracteristici a unui UPS de care trebuie sa tineti cont atunci cand va hotarati sa va achizitionati unul. As mai putea adauga langa acestea optiunea de management, care va permite prin conectarea la un computer sa vedeti in orice moment satarea UPS-ului vostru.

Sfatul meu este sa incercati sa achizitionati un UPS, pentru ca va poate scuti de o gramada de probleme si bani, pentru un astfel de dispozitiv va poate proteja nu numai calculatorul sau laptopul ci si televizorul, dvd-ul sau sistemul Home Cinema. Acestea fiind zise sper ca acum veti alege in cunostinta de cauza, iar in cazul in care mai aveti ceva nelamuriri nu ezitati sa lasati un comentariu.

Sa auzim doar de bine!

Daca stai mai mult pe Facebook, atunci da un LIKE paginii blogului si vei afla imediat ce voi publica un articol!


Daca preferi sa afli vestile pe email, atunci adauga adresa ta de email mai jos!

Comments

 1. By Cristi

  Răspunde

  • By Ionel Zlate

   Răspunde

 2. By Remus

  Răspunde

  • By Ionel Zlate

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.