Random acces memory sau RAM, asa cum usual se foloseste, este una dintre componentele importante ale PC-ului tau. Toata lumea vorbeste despre cat RAM are in computer, insa oare decat RAM avem cu adevarat nevoie? Computerele actuale folosesc de la 2 GB pana la 16 GB si in unele cazuri chiar mai mult decat atat, insa cum putem sti exact de cat RAM avem nevoie astfel incat sa nu platim prea mult fata de nevoile noastre, dar sa ne putem rezolva task-urile zilnice fara sa simtim ca PC-ul gafaie?

Ce este memoria RAM?

In mod obisnuit, cei mai putini initiati in domeniu, confunda memoria RAM cu capacitatile de stocare, respectiv hard disk-urile, asta si pentru ca producatori folosesc termeni apropiati atunci cand vorbesc despre cele doua tipuri de memorii.

Ca sa intelegeti pe deplin ce e cu memoria RAM, as vrea sa va imaginati ca stati la un birou, care este dotat cu sertare foarte mari pe ambele parti. Acum, partea de deasupra este memoria voastra RAM, iar sertarele reprezinta hard disk-ul vostru. Cu cat aceasta suprafata este mai mare cu atat puteti desfasura pe ea, sa zicem, mai multe ziare pe care le puteti citi simultan.

Daca partea de deasupra este prea mica atunci ziarele vor sta unul peste altul si voua va va lua mai mult timp sa cautati si sa cititi ceea ce va intereseaza, iar nu de putine ori ca sa va eliberati biroul (memoria RAM) veti mai lua niste ziare de care momentan nu sunteti interesat si le veti pune in sertarele biroului. Daca veti avea suprafata biroului foarte mare fata de numarul de ziare pe care le primiti zilnic, veti constata ca ati platit prea mult pentru un birou ce depaseste cu mul nevoile voastre zilnice si sigur veti avea pareri de rau.

Acum sper ca ati inteles ca atunci cand computerul vostru ca avea indeajuns de mult RAM, va putea rula simultan mai multe programe, insa daca aveti prea mult RAM, aceasta memoria va sta degeaba si nu va fi folosita la intreaga sa capacitate.

De cata memorie RAM aveti nevoie, cu adevarat?

PC-urile din ziua de azi au cel putin 2 GB memorie RAM, atunci cand vorbim de cele din zona low budget sau in cazurile laptopurilor de Chromebook-uri si pot ajunge pana la 8 GB si daca vorbim de modele mai scumpe chiar pana la 16 GB memorie RAM. Primele modele enumerate aici sunt folosite in general pentru browsing, email, video si uneori pentru jocuri ce nu necesite resurse prea multe.



4 GB memorie RAM este optiunea cea mai des intalnita fie ca vorbim de Windows sau de OS X. Cei 4 GB memorie RAM ofera la ora actuala maximum din punct de vedere al raportului performanta/pret. Daca insa doresti sa poti deschide zeci de taburi in browaser sau sa faci editare video sau foto trebuie deja sa te gandesti sa faci un upgrade la 8 GB sau chiar mai mult. Trebuie insa sa tii cont ca pe langa cheltuielile generate de upgrade-ul memoriei RAM, va trebui sa investeti si intr-un procesor mai puternic, pentru ca oricat de multa memorie RAM aceti, fara un procesor pe masura rezultatele vor intarzia sa apara. Trebuie sa tinem cont ca in cazul sistemelor desktop costurile vor fi ceva mai mici si de aceea e mai simplu  sa ajungi undeva in zona celor 8 GB, decat in cazul laptopurilor.

O categorie aparte o reprezinta PC-urile o reprezinta cele pe care se fac editare video 3D sau chiar 4K, insa acestea reprezinta asa cum am spus o categorie aparte si pot avea 64 GB memorie RAM sau chiar mai mult.

Memorie RAM

Concluzie

Pentru cei care doresc sa faca browsing, sa citeasca emailul, sa vada un film, etc o memorie RAM de 2 GB este indeajuns si vor fi pe deplin satisfacuti. Cu 4 GB va veti simti confortabil, indiferent ca vorbim de sisteme de operare Windows sau OS X, iar o memorie de 8 GB RAM va va fi indeajuns de mare incat sa puteti aborda zone cu programe sau jocuri de ultima generatie. Peste aceasta limita intram deja in zona entuazistilor sau a asa zisilor power user.

Sa auzim doar de bine!

4 thoughts on “De cata memorie RAM are nevoie PC-ul tau?”
  1. Constat ca la mine, taburile sunt ca hainele la femei, le las deshise ca sa nu uit ce am de citit. Le-am numarat acum si am 56 taburi pe 3 browsere. 66% ram din 10G si 48%CPU i7 gen 4. Trebuie sa fac curatenie in dulap!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *