De ce functioneaza lent computerul meu? Part. I

(Last Updated On: 29 septembrie 2012)

Aproape toti ne-am pus mainile in cap si ne-am intrebat cel putin odata intrebarea „de ce functioneaza asa greu computerul meu?”. Ba de multe ori ca sa ne razbunam pe computerul care pare sa nu ne asculte i-am mai tras si vreo cativa pumni in tastatura. Si cu toate astea nu am rezolvat problema, in cel mai bun caz ne-am ales cu o tastatura noua :D.

Acum, am sa incerc in continuare sa va ofer cateva cauze a problemei mai sus mentionate, fara a avea pretentia ca am acoperit intreaga plaja de motive care genereaza o functionare greoaie a computerului. De asemenea urmarea pasilor pe care ii voi prezenta in urmatoarele nu garanteaza o functionare mai buna a computerului.

Mai intai am sa enumar cauzele posibile dupa care le vom lua pe fiecare parte si va voi oferi si solutii la fiecare dintre ele:
1. Nu aveti suficient spatiu pe disc.
2. Programe ce ruleaza defectuos.
3. Fisiere corupte.
4. Sistem de operare invechit sau drivere invechite.
5. Computerul se supraincalzeste.
6. Hardware defect.

Dupa cum ati observat am inceput cu probleme mai simple si care se rezolva usor si fara un mare angajament financiar ­čśÇ si am terminat cu cele ce ne fac sa ne smulgem parul din cap si banii din portofel. Sa trecem la treaba, vorba unui clasic in viata.

1. Nu aveti suficient spatiu pe disc.
Asigurati-va ca aveti cel putin 200 – 500 MB spatiu liber├é┬á in partitia de sistem, adica cum ar veni acolo unde aveti instalat sistemul de operare (Windows-ul). Acest spatiu este necesar pentru fisierul swap precum si pentru fisierele temporare. Despre aceste fisiere am sa va povestesc separat intr-o viitoare postare.

2. Programe ce ruleaza defectuos.
Cauza aceasta este dupa umila parere cea care ne face cele mai multe probleme.  Acum trebuie sa intelegeti ca e destul de greu sa stabilesti care din programele ce ruleaza pe un computer este cel care ingreuneaza functionarea acestuia, insa voi incerca sa ajut sa le depistati. Mai intai deschideti Task Manager-ul, apasand in acelasi timp tastele Ctrl, Shift si Delete. Observati acolo care din programele ce ruleaza in acel moment moment ocupa resursele computerului vostru, respectiv CPU si RAM. Dupa ce le-ati identificat (daca e cazul) incercati sa le inchideti, reporniti calculatorul, verificati din nou in task manager daca se comporta la fel si daca raspunsul e pozitiv mergeti in Control Panel si dezinstalati-le. In cazul in care nu va pueti lipsi de aceste programe le puteti instala din nou, poate chiar incercand versiuni mai noi a acestor programe.

De functioneaza lent computerul meu.

O alta verificare importanta pe care ar trebui sa o faceti este sa vedeti ce programe pornesc odata cu sistemul de operare. Pentru a determina acest lucru urmati urmatorii pasi:
a) in cazul WINDOWS XP: mergeti in START alegeti optiunea RUN si scrieti „msconfig”.
b) in cazul WINDOWS 7: mergeti in START si in campul de cautare scrieti „msconfig”.
In ambele cazuri vi se va deschide o fereastra in care alegeti tab-ul STARTUP. Acolo veti gasi programele ce se initializeaza odata cu pornirea sistemului de operare. Veti ramane uimiti (unii dintre voi) sa vedeti cate programe ruleaza pe computerul vostru fara ca voi sa stiti. Puteti debifa fara grija tot ce vi se pare ca nu va trebuie, binenteles ca veti lasa acolo cel putin antivirusul asta ca sa nu ne taiem craca de sub picioare. :).

Tot pentru putea depista programele ce ruleaza in mod nefast pe computerul vostru va sfatuiesc sa rulati un program care scaneaza si elimina programele spyware si malware. Aici numai insist, am mai scris pe aici pe undeva despre aceste programe. Daca sunt nelamuriri dati cu search-ul.

Cam atat pentru azi. Sper sa aveti rabdare, in cazul in care va intereseaza, sa cititi tot postul. Promit sa revin si cu solutii si pentru celelalte cauze mentionate. In cazul in care aveti intrebari, solutii mai bune, nelamuriri sau nu, puteti lasa un comentariu.

Sa auzim doar de bine!

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.