Pentru ca multe din problemele pe care le intampinam in utilizarea computerului sunt create de virusi m-am gandit ca nu ar fi rau sa le acord si dumnealor putina atentie. Drept pentru care voi incerca sa explic, atat cat pot, ce sunt virusii, de unde vin, cum se raspandesc si binenteles cum ne aparam eficient de ei.
Pentru inceput ar trebui sa stiti ca virusii sunt programe software de mici dimensiuni, ce au ca scop alterarea sau stergerea datelor, iar in unele cazuri defectarea unor echipamentelor unui computer. In majoritatea cazurilor este sunt invizibile, atunci cand setarile PC-ului sunt uzuale si pot fi programe independente sau atasate altor fisiere.
Cum apar virusii? Aici sunt multe de spus, dar asa cum stiti cu totii principala sursa de unde acestia ne parvin pe PC este internetul. Se spune ca un calculator protejat este unul calculator inchis …. si cu cablu de la internet deconectat :). O alta sursa de infectie sunt memory stick-urile, fara de care in ziua de azi nu putem trai, dar care in majoritatea cazurilor sunt pline de „mizerii”. Alaturi de ele trebuie neaparat sa o punem CD-urile, floppy disk-urile si …. poate o sa va mirati … modemurile de internet.
Despre modul de raspandire putem spune ca este de doua feluri:
- Virusi ca se auto-executa. Virusul se poate atasa altor programe sau se poate ascunde in codul care ruleaza automat la deschiderea anumitor tipuri de fisiere.
- Virusi ca se auto-multiplica. Acest lucru este posibil prin atasarea virusului la alte programe din computer sau prin suprascrierea acestora. Ulterior, este activat impreuna cu partea infectata.
Acum ca am aflat pe unde vin, cum se raspandesc si cum intra ei in actiune sa vedem si ce anume pot deteriora.
- Unii dintre cei mai enervati sunt virusii paraziti , care afecteaza fisierele executabile. Si acestia pot fi de doua feluri: unii care se afla in memorie si care pot controla sistemul infectandu-l oricand, altii care se activeaza doar atunci cand fisierul gazda este excutat.
- Daca primii erau foarte enervanti, virusii de boot sunt poate cei mai periculosi, deoarece pot infecta sectorul de boot al HDD-ului. Aceasta poate fi uneorisi cauza faptului ca sistemul de operare nu mai porneste. Totusi ei nu sunt periculosi daca sistemul de operare nu porneste de pe HDD-ul infectat.
- Cei maigreu de detectat sunt virusii ascunsi, pentru ca ei rezida in memorie siau ca scop alterarea datelor si preluarea controlului sistemului de operare. Sunt greu de depistat pentru ca atunci cand ei se „lipesc” de un program, iar programul este doar citit (de un scanner de virusi), dar nu este rulat, codul viral este ascuns si nu poate fi detectat.
Cum ne aparam de virusi stie mai toata lumea si anume cu programele antivirus. Acum fiecare decide ce fel de antivirus foloseste, in functie de riscurile la care se supune si de resursele PC-ului. Mai jos va voi prezenta cateva alternative atat gratuite cat si contracost de programe antivirus lasandu-va pe voi sa decideti care este mai bun. Eu personal folosesc Avira, varianta free, pe PC-ul de acasa si Kaspersky Internet Security pe laptopul.
Programe antivirus free:
1. Avira AntiVir Personal Free AntiVirus
4. Comodo Internet Security Premium
Programe antivirus contracost:
2. BitDefender Antivirus
Sa auzim doarde bine!
[…] Concluzia? Pai asa cum de fapt am mai scris, pentru a va proteja computerul complet e bine sa aveti un antivirus bun, insa acesta trebuie insotit neaparat de o protectie impotriva programelor de tip malware, spyware, etc. Ce sunt aceste programe? Gasiti explicatii mai multe in articolul Despre virusi … si nu numai! […]