Din motive tehnice si obiective (mi s-a defectat laptopul) ieri nu am putut scrie nimic pe aici, asa ca azi am sa incerc sa ma revansez. Am sa incep prin a incerca sa explic pe intelesul tuturor, dar chiar a tuturor, care e diferenta unui sistem de operare pe 32 de biti si unul pe 64 de biti. Am vazut ca mai sunt materiale care explica difenta dintre cele doua sisteme de operare dar folosesc termeni pe care un utilizator obisnuit nu ii cunoaste si nici nu prea cred ca ii intelege. De aceea am sa incerc sa folosesc un limbaj neacademic, pe intelesul tuturor, astfel incat la sfarsit voi sa puteti lua decizia daca treceti la un sistem pe 64 de biti sau la unul pe 32 de biti.
Mai intai ar trebui sa stiti si sunt sigur ca stiti ca performanta unui computer este data in primul rand de puterea de procesare ca microprocesorului sau cum i se mai spune in termeni populari a procesorului. Ganditi-va ca sunt microprocsoare care sunt capabile sa execute un miliard de calcule in timp de voi clipiti odata, insa ele nu pot stoca toate aceste informatii. De aceea miroprocesorul are nevoie de un spatiu unde sa stocheze rezultatele operatiunilor sale sau de unde sa preia datele necesare urmatoarelor operatiuni. Acest rol il indeplineste memoria RAM, de care sunt sigur ati auzit cu totii. Nu intru in amanunte ca sa nu va pierd de clienti :).
Trebuie sa stiti ca memoria RAM este ca o tabla de sah unde fiecare patratica poate fi identificate printr-o adresa unica. Atunci cand procesorul are nevoie de date din memoria RAM el solicita datele de la o anumita adresa si e foarte important ca aceste date sa ii fie livrate in flux continuu pentru a nu avea timpi morti si astfel sa se incetineasca capacitatea de lucru a procesorul si implicit a calculatorului.
Acum, cand vorbim de sisteme bazate pe 32 de biti, asta inseamna ca procesorul poate cere informatii de la maxim 232 de adrese. Daca o sa calculati o sa aveti surpriza sa descoperiti ca e vorba de 4 GB. Aceasta reprezinte limita superioara pe care o poate folosi un sistem de operare pe 32 de biti. Similar, daca vorbim de un sistem de operare pe 64 de biti, deducem ca procesorul poate accesa memorie din 264 adrese de memorie. Asta inseamna ca teoretic pot folosi pana la 192 GB de RAM. :). Tare, nu? Putem spune ca am scos in evidenta primul avantaj atunci cand vorbim de un sistem de operare pe 64 de biti si anume viteza de operare.
Un alt avantaj este faptul ca pe un sistem de operare pe 64 de biti poate rula aplicatii bazate pe 32 de biti, pe cand viceversa nu se poate. De aici rezida insa si primul dezavantaj si anume acela ca sistemul de operare pe 64 de biti necesita mai mult spatiu de hard-disk la instalare, deoarece vine si cu un pachet de compatibilitate pentru aplicatiile pe 32 de biti. Dezavantaj care in ziua de azi nu mai prezinta asa mare importanta deoarece capacitatea hard-disk-urilor a ajuns la valori indeajuns de mari incat sa nu ne mai punem problema catorva GB in plus.
Pe aceasta tema s-ar mai putea scrie foarte multe randuri, dar ce trebuie sa intelegeti voi este ca odata cu aparitia sistemelor de operare pe 64 de biti a crescut puterea de procesare a calculatoarelor, ca daca acum cativa ani nu era indicat sa treci la un astfel de sistem din cauza ca nu gaseai drivere pentru toate componentele unui calculator, in ziua de azi aceasta problema a disparut deoarece toti producatorii pun acum la dispozitie astfel de drivere. De asemenea, trebuie retinut faptul ca au inceput sa apara si programe compatibile sistemelor de operare pe 64 de biti, insa trebuie spus ca mai e de lucrat la acest capitol. In concluzie trecerea la un sistem de operare pe 64 de biti ne poate mai multe avantaje decat dezavantaje, cu conditia ca procesorul nostru sa suporte setul de instructiuni bazat pe 64 de biti si sa avem cel putin 4 GB memorie RAM.
Cam atat mometan despre cele doua sisteme de operare, daca aveti intrebari sau neclaritati am sa revin, daca nu aveti inseamna ca ori m=am facut inteles ori nu va intereseaza :).
Sa auzim doar de bine!
Foarte interesant si util articolul, recent am instalt un Windows iar persoana respectiva m-a intrebat care e diferenta intre un sistem pe 32 si unul pe 64 biti, insa nu am reusit sa ii dau un raspuns complet.
Ma bucur ca ti-a fost de folos. Te mai astept pe aici.
[…] De asemenea, odata cu aparitia sistemelor de operare pe 64 de biti, a aparut o noua complicatie in ceea ce priveste compatibilitatea software-ului si daca pe un Windows pe 64 de biti ar trebui sa puteti instala fara probleme un program creat pentru un sistem de operare de 32 de biti, viceversa nu este valabila. Asa ca mare atenti. Despre diferentele dintre sistemele de operare pe 32 de biti si cele pe 64 de biti am scris mai pe larg aici. […]