(Last Updated On: 19 aprilie 2011)

Trebuie sa recunosc de la inceput ca sunt un fan al cunoscutului browser Firefox, inca de la inceputuri, asa ca e posibil sa fiu subiectiv in ceea ce urmeaza.

Cea mai recenta versiunea a browserului vine, asa cum era de asteptat, cu o interfata noua si mai aerisita, dar si cu performante sporite. Parerea mea … :).

Dupa aproape 2 ani de cand au lansat versiunea 3.5, ultima versiune cu adevarat stabila, tocmai s-a lansat Firefox 4.0 si pot spune ca a meritat asteptare. Il folosesc de aproape doua saptamani si va pot spune ca au cel putin doua caracteristici foarte utile si pe care le asteptam de ceva timp: Firefox Panorama si Firefox Sync.

Faptul ca sunt un mare fan al lui se datoreaza in mare parte faptului ca Firefox a fost primul broswer care a dezvoltat si a dat importanta tab-urilor. Daca va aduceti aminte in IE in pana in versiunea 6.0 nu puteai deschide un link decat in fereastra in care deja te aflai sau in alta fereastra. Din cauza asta la un moment dat taskbar-ul era la un moment dat plin de ferestre IE. Deranjant, cred…. Atunci a fost momentul cand am migrat catre Firefox. Si tot de atunci Firefox a adus imbunatatiri sistemului cu taburi.

De data aceasta au implementat o caracteristica ce usureaza munca celor care au obiceiul sa deschida multe taburi si apoi la un moment dat se simt pierduti in propriul browser (asa cum patesc si eu foarte des). Acum puteti introduce in bara de taburi un buton pe care il gasiti in View -> Toolbars -> Customize care se numeste Tab Groups. Atunci cand numai stiti ce documente aveti deschise sau cautati un document anume, dati clic pe acest buton si veti obtine o panorama a tuturor taburilor deschise in momentul respectiv. Util, nu…? Mie cel putin asa mi s-a parut.

O sa spuneti ca nu e ceva nou, ca Opera a implementat o caracteristica asemanatoare de ceva timp.  Si aveti dreptate. Noutatea celor de la Firefox consta in faptul ca in modul Panorama puteti creea mai multe spatii de lucru si astfel puteti grupa taburile asa cum doriti.  Pentru a putea intelege mai bine despre ce e vorba va invit sa urmariti pana la capat o demonstratie noi caracteristici: Firefox Panorama.

 

O alta caracteristica importanta si care imi demonstreaza ca cei ce dezvolta Firefox sunt conectati la realitatile si nevoile clientilor este implementarea serviciului Firefox Sync. Cu ajutorul acestei noi caracteristici putem sa sincronizam setarile browserului cu  telefoanele sau alte dispozitive mobile in cazul in care acestea au instalat Firefox. E optiune destul de utila daca ne gandim ca acum putem sa luam cu noi semnele de carte (bookmarks), istoricul de navigare, parolele si chiar taburile. Mai jos puteti vedea modul in care puteti sa utilizati Firefox Sync.

 

Sa auzim doar de bine!