De cativa ani incoace computerele tip dekstop au inceput sa piarda teren in favoarea unor solutii portabile. Problema este ca multi au auzit termenii de „notebook” si „netbook„, insa putini stiu ce reprezinta fiecare si care sunt diferentele dintre ele. In randurile ce urmeaza va voi prezenta pe scurt cele doua concepte si diferenta dintrele, voi urmand sa hotarati ce va doriti.

Prima diferenta este in ceea ce priveste dimensiunile si greutatea. Cum netbookurile au dimensiunile ecranului in general pana in 10 inch, e clar ca si dimeniunile lor vor mai mici decat ale notebookurilor. In plus ele sunt si mai subtiri decat notebookurile, motiv pentru care greutatea lor nu depaseste 2 kg. La aceasta se adauga si faptul ca in general netbookurile nu sunt dotate cu unitate optica (CD, DVD).

Diferenta dintre notebook si netbook!

Notebookurile vin cu ecrane ceva mai mari, incepand de la 15 inch si putand ajunge pana la 21 de inch. Daca mai adaugam si faptul ca toate sunt dotate cu unitate optica, atunci e normal sa aiba dimensiuni mai mari si sa fie ceva mai grele, ele depasind in general 2,5 kg. Acum, faptul ca au un ecran mai mare ne aduce si avantaje. Rezolutia notebookurilor este net superioara, pentru ca ea poate ajunge pana la 1650 x 1050 px, iar in cazul modelelor mai mari de 17 inch, pot fi chiar Full HD.

Netbookurile au totusi si ele atuurile lor. Daca vorbim de autonomie, atunci trebui sa stiti ca daca bateria unui laptop iti ofera in medie 2 ore de lucru fara griji, autonomia unui netbook cu performate medii este de …. 5 ore. Diferenta mare, nu …..

Un alt mare avantaj, uneori poate cel mai mare avantaj, este faptul ca ele costa mult mai putin in comparatie cu notebookurile, preturile lor avand o plaja undeva intre 1 000 si 2 000 RON, un netbook cu performante medii nedapasind suma de 1 300 Ron.  Notebookurile, in schimb, stim cu totii ca au preturi ce incep undeva in zona de 1 500 RON si care pot ajunge si la 10 000 RON.

Pai si atunci o sa va intrebati de ce nu isi cumpara toata lumea netbook. Raspunsul e unul simplu: desi au dimensiuni mai mici si preturi mai accesibile, performantele netbookurilor sunt mai slabe decat cele ale unui notebook. Ele sunt in general bune pentru a naviga pe internet, pentru aplicatii media ce nu necesita mari resurse hardware, pentru concepere si editare documente si …. cam atat. Daca vrei sa te joci sau sa rulezi programe ceva mai puternice, nu vei reusi asta pe un astfel de device. Ai nevoie de fratele lui mai mare: notebookul.

Ca o concluzie, daca vreti sa fiti conectati in permanenta cu ajutorul internetul cu prietenii sau cu partenerii vostri de afaceri, sa concepeti, editati sau sa modificati documente, daca doriti sa vizionati filme cu rezolutie de calitate medie, atunci alegerea voastra ar putea fi un netbook. Daca vreti insa mai mult de la un PC, atunci sigur va trebui sa mai scoate ceva banuti din buzunar si sa cumparati un notebook.

Sa auzim doar de bine!

[ARPrice id=103]

2 thoughts on “Notebook sau netbook … care este diferenta?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *