Nu merge cd-rom-ul? Ce aveti de facut cand windows-ul nu vede CD-ROM-ul!

(Actualizare: 15 ianuarie 2018)

De ce nu merge cd-rom-ul?

Ieri m-a sunat un prieten si mi-a zis ca atunci cand deschide Windows Explorer, nu ii apare unitatea CD-ROM si ca nu prea isi da seama de ce dintr-odata nu merge cd-rom-ul. Cum nu e prima oara cand intalnesc acesta situatie m-am gandit ca nu ar fi rau sa scriu un post despre cum s-ar putea rezolva aceasta problema.

Ce faci cand Windows-ul nu iti vede cd-rom-ul!

#1 Verifica daca CD-ROM-ul este alimentat corespunzator de la sursa de curent.

Primul test si cel mai simplu, este sa verificati daca iese platanul cd-rom-ului. Daca platanul functioneaza, treceti la urmatorul test. Daca platanul cd-rom-ului se incapataneaza sa nu iasa atunci trebuie sa verificati sa cd-rom-ul defect este alimentat corespunzator de la sursa de curent. Pentru aceasta desfaceti capacul unitatii cd-rom defecte si verificat ca mufa de alimentare sa fie introdusa corect.

Daca aveti un computer ceva mai vechi atunci mufa va fi una de tip MOLEX, iar daca aveti un computer generatie mai noua in mod sigur mufa cablului de alimentare va fi de tip SATA. Pentru identificare aveti doua fotografii aici, ca sa va lamuriti cat mai bine!

#2 Verificati daca cd-rom-ul este conectat la placa de baza!

Daca dupa ce ati verificat cablurile de alimentare si vi se pare ca totul e in regula (eventual puteti sa scoateti si sa reintroduceti cablul), ar trebui sa verificati cablurile de data care si ele la randu lor pot fi de doua tipuri. In cazul in care discutam din nou despre un computer mai vechi, atunci veti avea de-a face cu un cablu de date de tip IDE. Il cam stim cu totii sub denumirea de „panglica”. In cazul in care aveti un computer mai nou, atunci sigur veti gasi un cablu de date model SATA. Incercati sa scoateti si sa reintroduceti mufele cablurilor de data atat pe placa de baza cat si in unitatea cd-rom. Poate aveti noroc si asa scapati de intrebarea „de ce nu merge cd-rom-ul?„. Aveti mai jos fotografii cu cele doua tipuri de cabluri de date.

nu merge cd-rom-ulnu merge cd-rom-ul

 

#3 Verificati daca in CD-ROM-ul este vazut in BIOS.

Logic, ca sa faceti aceasta verificare va trebui sa aveti acces la BIOS. Pentru „a intra” in BIOS puteti vedea articolul asta. In 99% din cazuri, cand restartezi/aprinzi calculatorul, apare undeva pe ecran ( de obicei jos de tot ) un mesaj de genul „Press XX to enter setup„, unde XX este tasta ce trebuie apasata pentru a avea acces la BIOS.

 Citeste si >>> Cum accesam BIOS-ul 

Mergeti in primul meniu, de obicei denumit „Standard CMOS Setup” si verificati daca CD-ROM-ul apare in BIOS. El ar trebui sa fie apara in lista unitatile de stocare. Daca nu apare adresati-va un service, e posibil ca unitatea optica sa fie defecta si atunci se rezolva prin …. inlocuire. :D. Daca totusi unitatea cd-rom apare in lista unitatilor de stocare atunci memorati canalul IDE care este alocat unitatii cu probleme si va trebui sa mergem mai departe sa cautam un alt raspuns la intrebarea „de ce nu merge cd-rom-ul?„.

#4 Reinstalati cd-rom-ul in Device Manager

Daca CD-ROM-ul este vazut de BIOS, atunci reporniti computerul si dupa ce s-a incarcat sistemul de operare (Windows-ul, cum s-ar zice) mergeti in My Computer, dati clic dreapta, alegeti din meniul contextual optiunea Manage. Vi se va deschide o fereastra de unde alegeti din partea stanga optiunea Device Manager. Acum mergeti la optiunea Ide/Ata Atapi Controllers, alegi canalul IDE pe care l-ai memorat cand ai verificat in BIOS, dai clic dreapta pe el si alege optiunea Uninstall, reporniti computerul si Windows-ul ar trebui sa detecteze un nou dispozitiv iar mai apoi instalezi singur un driver generic pentru unitatea voastra optica.

device manager

device manager

In cazul in care nu reusiti, e cazul te gandesti deja sa cumperi un cd-rom. Eventual, ai putea merge la la un service pentru computere sa ii rogi sa monteze o unitate cd-rom de test, inainte de a cumpara un cd-rom nou.

Sa auzim doar de bine!

In cazul in care vrei sa cumperi un CD-ROM!
Daca stai mai mult pe Facebook, atunci da un LIKE paginii blogului si vei afla imediat ce voi publica un articol!


Daca preferi sa afli vestile pe email, atunci adauga adresa ta de email mai jos!

Comments

 1. By Denisa

  Răspunde

 2. By Andu

  Răspunde

  • By admin

   Răspunde

 3. By Nicu

  Răspunde

 4. By Esti cel mai bun!

  Răspunde

 5. By tyc88

  Răspunde

  • By Ionel Zlate

   Răspunde

 6. By emilia rugina

  Răspunde

  • By Ionel Zlate

   Răspunde

 7. By Lauritos

  Răspunde

 8. By Lauritos

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.