Perseide – iata cum arata anul acesta!

(Actualizare: 13 august 2020)

Perseide – ce sunt si de  unde vin

Perseide este numele dat fenomenului generat de ploaia de meteori ce insoteste cometa Swift-Tuttle. Numele Perseide isi are originea in faptul ca locul de unde pare sa vina aceasta „ploaie” se afla in constelatia Perseu. Perseidele sunt de fapt particule mici de praf, rezultate din coada cometei Swift-Tuttle. In fiecare an planeta noastra, in miscarea sa in jurul soarelui, intersecteaza traiectoria acestei comete cam pe la jumatatea lunii august. Astfel, Pamantul trece pur si simplu prin coada cometei plina de particule generat de cometa Swift-Tuttle. Odata intrate in atmosfera planetei aceste particulele mici de praf incep sa arda si sunt vizibile pentru cateva secunde, daca te afli intr-o zona ceva mai intunecata.

Aveti aici un tabel cu datele la care perseidele au putut fi vazute pe Pamant. Sursa: Wikipedia

perseide

Cum s-au vazut Perseidele in 2020

In fiecare an fenomenul Perseide poate fi admirat in prima jumatate a lunii august. Anul acesta fenomenul a avut loc in noaptea de 12-13 august (recunosc l-am scapat) si a fost vizibil in a doua parte a noptii. Daca stai intr- zona urbana (adica „la oras” 🙂 ), e ceva mai dificil de observat ploaia de stele, pentru ca va trebui sa te deplasezi intr-o zona ceva mai intunecata fara multe (daca e posibil niciuna) surse de lumina. in conditii optime ar trebui sa poti vedea in media 30 de Perseide intr-o singura ora. Exista insa specialisti care sustin ca acest numar  poate ajuge si la 100-120 de perseide pe ora.

Cum anul asta nu am apucat sa stau cu ochii pe cer (dormeam 😉 ), am cautat si am gasit pe youtube un clip cu mai multe fimari din diferite colturi ale lumii in care se pot observa particulele luminoase ce strabat cerul. La anul poate reusesc sa ma trezesc sa le vad live, zic!

Sa auzim doar de bine!

Daca stai mai mult pe Facebook, atunci da un LIKE paginii blogului si vei afla imediat ce voi publica un articol!


Daca preferi sa afli vestile pe email, atunci adauga adresa ta de email mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.