Rezolutia 4k – rezolutia viitorului?
(Last Updated On: 1 februarie 2015)

Va fi rezolutia 4K, rezolutia viitorului?

Incet, incet auzim in jurul nostru din ce in ce mai des vorbindu-se despre rezolutie 4K. Ce este insa rezolutia 4K? Rezolutia 4K este rezolutia care se vrea a inlocui in viitor actualul format Full HD.

La aceasta ora cea mai folosita rezolutie de inalta calitate este cea de 1920 x 1080 sau asa cum  numim uzual Full HD. Prodacatorii de filme dar si cei care produc gadgeturi incearca de ceva timp sa introduce pe piata o noua rezolutie, mai performanta cunoscuta generic sub numele de 4K. Am spus generic pentru ca momentan nu exista un standard general acceptat de toata lumea. Rezolutia 4K are o configuratie 4000 x 2000 de pixeli, numele de 4K venind de la cei 4000 de pixeli pe care ii regasim pe orizontala.

Cum este abia la inceput se pare ca exista o batalie asupra standardului care sa fie folosit de toata lumea, in prezent existand pe piata doua formate care se bat pentru suprematie:

  • QuadHD – o rezolutie de 3840 x 2160 de pixeli care pastreaza formatul cunoscutului 16:9 si care am vazut ca cel putin la noi in tara este denumit UltraHD.
  • 4K x 2K – o rezolutie de 4096 x 2160 de pixeli, pe care nu prea am vazut-o insa pe piata.

Oricare dintre ele va iesi castigatoare se pare ca nu mele de 4K este deja batut in cuie, se pare insa ca deja Quad HD sau UltraHD cum apare la noi pe piata are deja un avantak fata de celalalt stadard deoarece exsita deja pe piata televizoare cu aceeasta rezolutie. Astfel de televizoare au insa preturi care nu sunt la indemana oricui, la o prima cautare la cei de la Emag am aflat ce cel mai ieftin televizor cu rezolutie 4K este undeva sub 2 500 lei, vorbim aici de un Smart TV 3D Philips cu o diagonala de 102 cm, iar cel mai scump televizor comercializat de retailerul de mai sus este undeva in jur de 45 000 lei si este vorba de un Samsung 85HU7500 cu o diagonala de 214 cm. Mai gasiti si alte modele la Emag, insa va trebui sa dispuneti de ceva banuti pentru a achizitiona un televizor cu rezolutie 4K.

In loc de concluzie pot sa constat ca desi exista mare interes a se implementa aceasta noua rezolutie 4K, momentan costurile sunt prea mari si astfel produsele ajung pe piata la preturi ce nu sunt inca la indemana utilizatorului obisnuit. Insa in viitori aceasta rezolutie 4K sigur va fi cea care va inlocui actualul FullHD.

Sa auzim doar de bine!

One thought on “Rezolutia 4k – rezolutia viitorului?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.