E surprinzator cata incredere acordam computerelor noastre fara sa ne dam seama. Uneori acordam incredere computerelor mai mult decat acordam partenerilor nostri de viata. O sa ridicati din sprancene si o sa sa spuneti ca am luat-o razna. Nu prea cred. Unii dintre voi nu va lasati cardurile pe mana partenerilor, in schimb va notati parolele si numerele cardurilor pe computer. Sau cati dintre voi nu au planurile unui business secret pe computer? Nu mai vorbim de cei al carui job depinde de computer.

Sa nu ai incredere niciodata de computerul tau!

Cu toate astea foarte putini dintre utilizatorii unii computer se gandesc sa isi faca un back-up de rezerva. Multi cred ca odata pusa o informatie pe un hard-disk, aceea informatie e in siguranta. Ei, aflati ca nu e. De aceea e important sa aveti un back-up. Majoritatea celor ce folosesc computerul nu apeleaza la o astfel de solutie deoarece cred ca a face un back-up e un lucru complicat, e pierdere de timp si nici nu e prea util. Nimic mai fals. Si asta poate sa o confirme oricine avut de-a face cu un hard-disk defect sau cu o stergere accidentala a datelor.

Prima metoda de back-up este cea care prevenire stergerea accidentala a datelor si pe care o putem realiza cu programele native ale sistemelor de operare. De exemplu, in Windows 7 daca scrii in bara de cautare „backup”, iti va aparea optiunea de „Backup and restore”. Cand deschideti fereastra veti fi intrebat unde doriti sa salvati fisierele back-up si de aici totul e intuitiv. Solutia e buna dar nu va fereste de necazuri in cazul care hard-disk-ul vostru se defecteaza.

 

Sa nu ai incredere niciodata de computerul tau!
Sa nu ai incredere niciodata de computerul tau!

A doua metoda este ceva mai sigura si consta in stocarea fisierelor de back-up pe un hard-disk extern. Desi este mai sigura decat prima, aceasta metoda presupune o oarecare investie din partea voastra intr-un hard-disk extern, regula fiind ca hard-disk-ul extern sa fie cu 50% mai mare decat cel pe care il aveti in PC. Aici treburile sunt simple, folositi copy-paste si treceti pe hard-disk-ul extern tot ceea ce credeti ca este interesant pentru voi.

O a treia metoda de back-up care a aparut in ultimii ani este aceea de a stoca fisierele importante pentru voi in mediul online. In ultimul timp s-au dezvoltat atatea metode de back-up si sincronizare online incat mi-e greu sa va recomand vreuna. Pot doar sa enumar cateva aplicatii precum DropBox, Cloud, Google Drive, etc. Binenteles ca exista si metodele cu plata, cele enumarate de mine fiind momentan gratuite, motiv pentru care au si un spatiu de back-up limitat, suficient totusi pentru un home user.

Acestea fiind zise va sfatuiesc sa va faceti un back-up cat mai curand, nu de alta dar nu as vrea sa va aud pe la telefon: „cat imi luati si mie sa imi recuperati pozele cu soacra? ” :)))).

Sa auzim doar de bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *