Incarcatoare telefonIncarcatoare telefon

Fiecare dispozitiv, fie el smartphone, tableta sau laptop vine cu propriul lui incarcator. Insa ce faci daca ai mai multe dispozitive, fiecare cu incarcatorul lui? Ai nevoie de toate aceste incarcatoare? Poti utiliza acelasi incarcator pentru mai multe dispozitive? Voi incerca in urmatoarele randuri sa va explic ce si cum vine treaba cu aceste incarcatoare, care parca au inceput sa ne controleze nu numai dispozitivele ci si viata. Asta pentru ca nu de putine ori ati depins de un incarcator pe care poate l-ati uitat acasa, la hotel sau ati uitat sa il puneti in masina.

Tipuri de incarcatoare

In timp ce incarcatoarele devin din ce in ce mai standardizate, exista o varietate de tipuri de incarcatoare utilizate la scara larga:

  • incarcatoare laptop: din pacate in acest moment nu exista un incarcator standard pentru toate laptopuri, fiecare producator venind cu propriul sau tip de incarcator.
  • incarcatoare Micro USB: cele mai multe smartphone-uri, fie ele cu sistem de operare Android, Windows sau Blackberry, precum si tabletele Android utilizeaza conectori micro USB standard.
  • incarcatoare Apple: compania americana are propriul sau incarcator Lightning, pe care il puteti folosi pentru toate dispozitivele fabricate de Apple. Totusi pentru a respecta directivele Uniunii Europene Apple ofera un adaptor de la incarcatorul Lightning la micro USB. Trebuie retinut ca exista, in cazul Apple, o exceptie in cazul laptopurilor a caror incarcatoare sunt diferite de celelalate dispozitive Apple.

    Incarcator Apple

 Poate orice incarcator micro USB sa incarce orice dispozitiv micro USB?

Problema reala este daca orice incarcator micro USB poate incarca un dispozitiv cu port micro USB. Teoretic toate incarcatoarele micro USB ar trebui sa fie compatibile, astfel incat cu un singur incarcator de acest tip sa iti incarci dispozitivele compatibile micro USB. De asemenea un cablu standard micro USB ce se poate conecta la un port USB al unui computer, ar trebui sa ofere aceleasi performante pentru toate dispozitive ce un port micro USB.

Incarcator micro USB

Exista totusi unele problemele de ordin general la care inca se lucreaza si anume faptul in ca unele tari difera tensiunile la care lucreaza curentul electric precum si conectori cu care te poti conecta la retea. De aceea e bine sa va interesati, atunci cand calatoriti in alta tara ce tensiune si ce conector/stecher este compatibil in tara respectiva.

 Tensiune si amperaj

Sunt sigur ca toti ati auzit de cele doua notiuni asa ca nu o sa explic ce inseamna fiecare, exista site-uri care fac asta mai bine decat as putea sa o fac eu. Ce trebuie sa stiti este faptul ca toate conexiunile USB ofera o tensiune de 5 volti. In principiu, asta inseamna ca din punct de vedere al tensiunii nu ar trebui sa va faceti griji atunci cand conectati un dispozitiv micro USB.

 Problema apare atunci cand vorbim de amperaj. Trebuie stiut ca pentru a incarca un dispozitiv intr-un timp acceptabil, incarcatoarele furnizeaza un amperaj maxim pentru configuratia lor. Mai multi amperi inseamna mai multa putere, astfel ca un incarcator care vine pentru o tableta Android va fi capabil sa ofere mai multi amperi decat un incarcator care este destinat unui smartphone, asta si pentru ca cele doua dispozitive au nevoi diferite.

 Totusi daca conectam o tableta la un incarcator pentru smartphone, aceasta se va incarca insa intr-un timp mai mare decat de obicei, in timp ce un smartphone se va incarca mult mai repede de la un incarcator destinat unei tablete.

Concluzia este ca puteti folosi acelasi tip de incarcator pentru dispozitive compatibile fara riscul ca dispozitivul vostru sa se defecteze, el fiind in stare sa gestioneze numarul maxim de amperi pe care sa il atraga din incarcator, singura diferenta fiind timpul de incarcare care va fi diferit de la un dispozitiv la altul.

 Sa auzim doar de bine!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *