Hard-diskHard-disk

Ca tot am vorbit acum ceva timp in urma de problemele pe care vi le pot face hard-disk-urile, m-am gandit sa va prezint cateva programe gratuite cu ajutorul carora va puteti testa singuri hard-disk-ul.

Inainte de toate am sa va atentionez ca atunci cand accesati hard-disk-ul cu vreun program de test sa fiti foarte atenti pe ce anume dati click, sa cititi de trei ori inainte instructiunile si daca cumva simtiti ca lucrutile va depasesc, mai bine apelati la un specialist. Altfel, s-ar putea sa va faceti singur tot felul de probleme la calculator.

 

Hard-disk

Lista ce urmeaza e alcatuita din cateva programe pe care eu le folosesc, care sunt gratuite si de care eu sunt foarte multumit. Asta nu inseamna ca nu mai sunt si alte astfel de programe, iar in cazul in care ati folosit un astfel de program si acesta nu se afla in lista mea sa lasati doua, trei vorbe despre el.

De asemenea trebuie precizat ca programe de testat hard-diskul, veti gasi incluse si in sistemele de operare sau in BIOS-ul fiecarui calculator. Dar, sa trecem la treaba!

1. Western Digital Data Lifeguard Diagnostic

Primul program pe care eu vi-l recomand este si cel mai folosit de mine, asta si din cauza ca cele mai raspandite hard-didsk-uri sunt cele fabricate de Western Digital. Programul il puteti descarca de aici, unde si gasiti cateva vorbe despre el.

 

Program de test hard-dik-uri Western Digital
Program de test hard-dik-uri Western Digital

Va recomand mai intai sa rulati un „QUICK TEST”, si abia apoi in functie de rezultate sa apelati la „EXTENDED TEST”. De obicei daca primul test nu afiseaza erori, nici cel de-al doilea nu o va face. Dar au fost si foarte mici exceptii.

2. Seagate SeaTools

Acest program este realizat asa cum v-ati dat seama producatorul Seagate si poate fi gasit in doua variante, DOS si Windows. Eu recomand varianta de DOS, pentru ca e mai safe si lucreaza ceva mai repede. Pagina de download e acesta si tot acolo puteti descarca si un ghid despre cum puteti folosi aceste programe.

 

Program de test hard-disk Seatools
Program de test hard-disk Seatools

Softul poate fi folosit cu succes si in cazul in care aveti un hard-disk de la Samsung, asta deoarece cei doi mari producatori au facut un parteneriat in ceea ce priveste softurile de test.

Important la acest program de test este ca detecteaza toate tipurile de hard-disk, insa rezultatele testele nu sunt garantate ca in cazul celor de la Seagate sau Samsung.

3. Samsung HUTIL

Daca cumva programul de mai sus nu va satisface si aveti un hard-disk Samsung va recomand acest soft pe care il gasiti si sub denumirea ES-Tool si trebuie sa stiti ca vine sub forma unei imagini ISO si trebuie rulat doar in DOS. Cum sa inscriptionati o imagine ISO am explicat aici. Cei de la Samsung s-au dezvoltat foarte mult in domeniul hard-disk-urilor si chiar daca nu sunt printre cei mai ieftini de pe piata sunt preintre cei mai fiabili. Programul poate fi descarcat si pe o discheta de BOOT si nu testa decat hard-disk-urile de la Samsung, pe restul ignorandu-le. Il puteti descarca de aici.

Cele trei programe de mai sus ar trebui sa acopere o mare parte din nevoile voastre, insa daca mai sunt cereri, lasati-le aici si am sa revin si cu alte programe de test.

Sa auzim doar de bine!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *