Solutii gratuite de recuperare a datelor sterse accidental!
(Last Updated On: 31 martie 2013)

Sunt cazuri cand accidental stergem de pe computer date de care ulterior avem nevoie si atunci avem nevoie de un program de recuperare a datelor. In cele ce urmeaza va voi prezenta doua astfel de programe care va pot scoarte din incurcatura, mai ales ca ele sunt gratuite. Trebuie sa mentionez ca aceste programe vor rula direct pe sistemul de operare (WINDOWS), asta pentru ca mai e si varianta folosirii unor programe in MS-DOS. Dar despre acestea din urma voi scrie un alt post. Folosirea acestor programe o faceti pe riscul vostru, folosirea lor necorespunzatoare poate duce la pierderea pentru totdeauna a datelor.

Mai intai voi incerca sa va explic, cat mai simplu posibil, ce se petrece cu datele de pe computerul vostru si in ce situatii puteti recupera datele pierdute. Trebuie sa stiti ca atunci cand stergeti un fisier de pe hard-disk, acesta nu este sters fizic, el se mai afla inca pe hard-disk, insa a fost pointerul ce indica catre acest fisier. Chestia cu pointerul mi-a mancat zilele in facultate … ­čÖé .

Ca sa intelegeti mai bine, inchipuitiva ca la inceputul hard-disk-ului se afla un cuprins cu tot ceea ce aveti voi pe computer. Atunci cand voi stergeti un fisier, de fapt stergeti rubrica din acel cuprins care se refera la acel fisier, deci pentru utlizatorul computerului acest fisier nu mai exista. Fisierul in cauza va trece intr-o alta zona a hard-disk-ului, asa numita zona libera. El va dispare efectiv de pe hard-disk atunci cand voi veti pune alte date pe computer si fisierul este suprascris. Deci veti putea doar aceledate pe care nu le-ati suprascris, de aceea e bine ca imediat ce ati sters ceva din greseala, sa nu mai copiati sau sa mutati alte fisier pe hard-disk si sa folositi un program de recuperare a datelor. Sper ca ati inteles ceva.

1. Primul program se numeste PC INSPECTOR File Recovery. Cu ajutorul lui puteti recupera date de hard-disk-uri care au fost formatate FAT 12/16/32 sau NTFS. Programul poate fi folosit chiar si in cazul in care ati optat pentru o formatare rapida (quick format). Iata cateva functionalitati ale acestui program

  • programul recunoaste automat partitiile hard-disk-ului vostru chiar daca sectorul de boot a fost sters sau deteriorat.
  • poate recupera caracterisitcile de timp si data a fiserelor.
  • foarte important este faptul ca recupereaza fisiere chiar ai atunci cand headerul este distrus, fiind printre putinele programe cu aceasta caracteristica.
  • nu este nevoie de un alt hard-disk, datele putand fi salvate pe o alta partiei a hardului, daca ea exista bineneteles.

Un program interesant si pe care e bine sa il aveti la indemana, pentru ca nu se stie niciodata cand aveti nevoie de el. Programul il puteti descarca de aici si trebuie sa stiti ca nu ruleaza pe WINDOWS 7.

2. Al doilea program pe care am ales sa vi-l prezint se numeste Power Data Recovery si poate recupera date de pe hard-disk-uri indeferent de felul in care au fost formatate, dar si de pe CD-DVD. De asemenea, il puteti folosi si in cazul „accidentul” s-a petrecut pe un memory stick sau pe un memory card.

Programul este de fapt o suita de cinci module, toate gratuite, care va pot ajuta atunci cand ati pierdut date, indiferent de cauza care a dus la aceasta situatie. Se poate instala pe toate variantele de WINDOWS si este compatabil atat pentru 32 de biti cat si pentru 64 de biti. Cele cinci module sunt: Undelete Recovery, Damaged Partition Recovery, Lost Partition Recovery, Digital Media Recovery si CD/DVD Recovery.


Fiecare dintre modulele de mai sus poate fi folosit independent, in functie de ceea ce doriti voi sa faceti si cu un pic de atentie si rabdare mai mult ca sigur veti reusi sa recuperati sau sa va restaurati datele pierdute. Programul este usor de folosit, programatorii acordand mare atentie interfetei care este un a intuitiva si pe deasupra si draguta.

Programul il puteti descarca de aici.

One thought on “Solutii gratuite de recuperare a datelor sterse accidental!”

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.