Mai toti il folosim, ba chiar am ajuns sa depindem de el, insa putini stim cum s-a nascut, cum s-a dezvoltat si cum functioneaza. E vorba de Internet.
Inceputul s-a produs unde in alta parte decat in …. America. Pe vremea aceea, e vorba de anii ’80, Departamentului Apararii Statelor Unite cauta o solutie de comunica cu altele retele conectate prin satelit si nu numai. Ideea era ca noua modalitate sa fie cat mai independenta si sa reziste la unele intreruperi partiale a serviciilor de comunicare existente pe atunci. Asa a luat fiinta predecesoarea Internetului, reteaua ARPAnet.
La inceput ea s-a dezvoltat cu ajutorul marilor centre universitare, mai apoi insa pentru a reducere costurile serviciilor telefonice, au fost introduse in retea toate campusurile universitare, cu ajutorul unor centre regionale.
In prezent reteaua Internet este de fapt creata dintr-o multitudine de retele interconectate intre ele. Datorita acestui fapt a aparut o alta problema: modul de adresare. Asa au aparut adresele IP. Fiecare adresa este asociata unui singur computer. Insa erau greu de tinut minte adrese de genul: 89.47.247.38 sau 85.204.229.59. Solutia a fost de asisgnare unui nume fiecarei adrese IP. Conditia cea mai importanta este ca un nume nu poate fi asociat de cat unei singure adrese IP. Astfel cele doua adrese de mai sus sunt de fapt cunoscutele site-uri www.gsp.ro si www.prosport.ro. Parca e mult mai usor de tinut minte asa ……. Daca doriti puteti incerca sa introduceti in browser in locul adreselor de nume pe cele IP, veti obtine acelasi rezultat. Asocierea dintre adresele IP si cele de nume o fac deja renumitele DNS (Domanin Name Service).
Exista si cateva servicii ce ne ajuta sa exploatam la maximum resursele oferite de Internet. Despre unele ati auzit si pe unele le folositi zilnic, fara a fi constienti insa de acest lucru. Cel mai important ramane insa WWW (World Wide Web), care la randul lui ofera o serie de servicii importante.
Despre WWW si alte servicii Internet, voi scrie intr-un alt post.
Sa auzim doar de bine.