De multe ori aud sintagma de mai sus: „unitatea se aude, functioneaza dar pe ecran nu se vede nimic” si automat vine si intrebarea: „e de vina placa video? „. Raspunsul meu e invariabil „nu stiu”, desi stiu ca acest raspuns imi va scadea valoarea in fata posibilului client. Am sa si explic de ce.
Cauzele pentru care monitorul ramane negru pot fi multiple si le voi expune succint mai intai, apoi le voi lua pe fiecare in parte si voi vorbi despre ele.

1. Cea mai intalnita cauza e defectarea sursei de tensiune.
2. O alta cauza ar putea fi defectarea placii de baza.
3. Placa video ar putea genera intr-adevar aceasta problema.
4. Si sa nu uitam nici de monitor, caci si acesta se poate defecta.

Si acum sa le luam pe rand:
1. Sursa de tensiune. E cea mai raspandita defectiune, asta si din cauza ca uneori se fac upgrade-uri la computer fara a se aduce si imbunatatiri in privinta sursei de tesiune. Asta ca sa nu mai vorbim de calitatea cu care ne-au obisnuit cei ce ne furnizeaza curentul electric. Tocmai de aceea e foarte important sa alimentam calculatorul de la o priza cu impamantare, iar daca mai avem in plus si un UPS atunci putem spune ca am limitat la maximum problemele ce pot apare in privinta sursei de tensiune.

2. Placa de baza. De obicei aici se poate intampla ca unii dintre condesatorii de pe placa de baza sa se fi defectat, lucru ce se poate detecta cu ochiul liber, pentru ca respectivii condensatori se umfla si pot fi depistati usor. Daca toate piesele de pe placa de baza arata bine, atunci nu va ramane decat sa apelati la un service specializat pentru a va inlocui placa de baza, in fuctie de procesorul si memoria RAM pe care le aveti deja.

3. Placa video. Aici se pot intalni doua cazuri. In primul caz, daca placa de baza are placa video on-board, atunci se scoate placa video dedicata pe care o aveti si conectati monitorul la placa video a placii de baza. Daca aveti semnal video, concluzia e simpla: achizitionati o alta placa video. Daca in continuare monitor ramane negru, atunci e posibil sa fie alta cauza defectului.
In cazul in care nu aveti placa video on-board singurul lucru pe care il aveti este sa inlocuiti placa voastra video cu una de test.

4. Monitorul. Desi e mai rar intalnit acest defect, se poate intampla. In cele mai intalnite cazuri se defecteaza cablurile de alimentare sau de semnal ale monitorului. Binenteles modalitatea de verificare e montarea unui monitor de test.

Sa auzim doar de bine!

3 thoughts on “Unitatea functioneaza, monitorul e negru!”
  1. Cea mai tare care mi s-a intamplat mie: „Salut, ai idee de ce nu-mi merge mouse-ul ?”. Client care nu l-am mai vazut de 6 luni cel putin. Raspuns evident: „Pai ai verificat mufa ?”, EL: „Nu m-am gandit la asta….”. Culmea era scoasa.

    Si mai am de-al de „Nu-mi porneste PC-ul” …. Rasp: „E bagat in priza ?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *