Windows 10 va fi lansat luna urmatoare
Pe 29 iulie Microsoft va lansa Windows 10, data de la care utilizatorii de Windows 7 si Windows 8.1 vor putea face update gratuit la noul Windows 10. Bineneteles ca exista cateva restrictii despre care o sa vorbim pe parcursul acestui articol, la sfarsitul caruia va las pe fiecare sa decideti daca se merita sau nu sa treceti la mult asteptatul Windows 10.
Mai intai am sa va prezint, asa pe intelesul tuturor cu ce vine nou Windows 10, fara a avea pretentia ca voi acoperi toata gama de utilitati cu care vine noul sistem de operare al celor de Microsoft. In primul rand, trebuie sa stiti ca el a fost creat de la zero si ca are la baza un nou concept pe numele lui „personal computing”. Suna „cool”, nu? Hai sa vedem ce inseamna de fapt acest „personal computing”. Noul concept al celor de la Microsoftt s-a axat pe trei directii: securitate, compatibilitate si interactiune.
Din punct de vedere al securitatii, odata cu lansarea lui Windows 10 se vrea cresterea increderii utilizatorilor si respectarea informatiilor personale ale acestora. In acest sens, Windows 10 vine cu un Windows Defender mai puternic care poate sa te protejeze (gratuit !!!) in fata atacurilor de timp mallware, care au capatat in ultimul timp o mare amploare.
Daca vorbim de compatibilitate, aici Microsoft isi doreste ca utilizatorul sa nu observe trecerea de la PC la tableta sau telefon si posibilitatea de rulare a aplicatiilor in modul in care utilizatorul se simte mai confortabil. Din punctul meu de vedere, aceasta este poate partea cea mai importanta cu care Microsoft vine, pentru ca in ziua de azi telefonul si tableta a devenit uzuale si nu am vrea sa mai pierdem timpul sa invatam inca odata a folosi aplicatiile pe care le avem deja instalate pe desktop.
A treia directie e poate ceva mai complexa si va dura ceva timp pana va fi exploatata la maximum, asa cum spera producatorii lui Windows 10. Ei spun ca noul lor sistem de operare va putea sa ofere posibilitatea utilizatorilor sa interactioneze intr-un mod cat se poate de natural cu dispozitivele lor prin intermediul vocei, touch-ului si chiar a hologramelor. Vom trai si vom vedea.
Ca si noutati, Windows 10 vine cu un deja cunoscuta Cortana despre care eu am mai scris aici, asistenta digitala care se presupune ca va cunoaste atat de bine incat vine in intampinarea dorintelor voastre, facandu-va viata mult mai usoara si ajutandu-va sa econommisti timp si nervi.
La capitolul noutati putem trece si Microsoft Edge, noul browser despre care nu se stie daca va inlocui total Internet Explorer sau va rula in paralel cu acest, cert este ca Edge va colabora cu Cortana, astfel incat veti putea sa interactionati cu noul browser prin intermediul vocii.
O noutate totala este Windows Hello care este un fel de asistent de securitate ce iti permite sa te loghezi pe dispozitiv printr-o autentificare biometrica. Asta chiar mi se pare o chestie noua si utila, insa tare as vrea sa o vad la lucru. Banuiesc ca Microsoft s-a gandit la o alternativa de autentificare in cazul in care nu ma pot autentifica cu Hello, pentru altfel nu am facut niciun pas inainte.
Si acum, asa cum v-am spus la inceputul articolului, sa vorbim despre restrictiile impuse de Microsoft pentru a beneficia de noile optiuni ale sistemului de operare. Ca nu cumva sa gresesc si sa va dau informatii false am sa citez de pe site-ul producatorului:
„Cerințe suplimentare pentru a utiliza anumite caracteristici
- Cortana este disponibilă numai pe Windows 10 pentru Statele Unite, Marea Britanie, China, Franța, Italia, Germania și Spania.
- Recunoașterea vorbirii va varia în funcție de microfonul dispozitivului. Pentru o experiență de vorbire mai bună, veți avea nevoie de:
- O rază a microfonului de mare fidelitate
- Driver hardware cu geometria razei microfonului expus.
- Windows Hello necesită o cameră cu infraroșii iluminată, specializată pentru recunoașterea facială sau detectarea irisului sau de un cititor de amprente care acceptă Cadrul biometric Window.
- Continuum devine disponibil în cadrul tuturor edițiilor Windows 10 prin activarea și dezactivarea manuală a „modului tabletă” prin intermediul Action Center. Tabletele și dispozitivele 2 în 1 cu indicatori GPIO sau cele care un laptop și un indicator de tabletă vor putea să fie configurate pentru a intra automat în „modul tabletă”.”
Si astea sunt numai cateva dintre cerintele celor de la Microsoft, mai multe gasiti pe site-ul microsoft.com. Pe scurt, ca sa beneficiati de toate caracteristicile noului Windows 10 va trebui sa investiti ceva banuti intr-un dispozitiv puternic si nici atunci nu se stie daca ve-ti putea sa va bucurati de toate optiunile cu care se lauda Microsoft.
Sa auzim doar de bine!