De cand au aparut calculatoarele, performantele acestora au fost masurate in principal in functie de viteza de lucru. Din acesta cauza producatorii de software s-au axat in principal asupra acestui fapt. Windows 7 a reusit sa faca calculatoare sa se miste ceva mai bine, insa trebuie precizat ce de multe ori e nevoie de „ajustarea” sistemului de operare. Am sa incerc sa va arat in urmatoarele randuri cateva trucuri, cu ajutorul carora va puteti mari viteza de lucru a calculatorului astfel incat sa micsorati timpii morti. Observati ca nu le-am zis „secrete” pentru ca ele chiar nu sunt secrete si e posibil ca unii dintre voi sa le cunoasteti partial sau in intregime. Dar cum spunea un clasic „sa trecem la treaba … „.

1. Micsorati numarul de programe ce porneste odata cu sistemul de operare!

Odata cu pornirea oricarui sistem de operare, deci si in cazul lui Windows 7, pornesc in mod automat si o serie de programe ce ruleaza pe fundal fara ca voi sa fiti constienti de acest lucru. Odata cu trecerea timpului numarul acestor programe creste si deci si resursele pe care acestea le consuma, ceea ce inseamna ca va raman voua mai putine resurse pentru programele utilizator. In multe cazuri am auzit pe unii utilizatori ca „s-a incarcat windows-ul si trebuie reinstalat”. E si asta o solutie, dar nu cea optima.

 • Pentru a vedea care anume programe va „mananca” din resurse merget la butonul Start, dati click pe el si in casuta de Search tastati msconfig.
 • In acest moment vi se va deschide o fereastra, iar daca alegeti tab-ul Startup veti putea vedea o lista de programe ce pornesc odata cu sistemul de operare.
 • Puteti debifa din acea lista ceea ce nu va e necesar, astfel incat atunci cand veti deschide calculatorul acestea nu vor mai porni.

Trebuie precizat doua lucruri: programele debifate nu dispar din calculator, deci nu se dezinstaleaza, ele raman pe calculator, doar ca nu vor mai porni in mod automat si de asemenea trebuie sa fiti atenti sa nu debifati … antivirusul. El trebuie sa porneasca ori de cate ori deschidem calculatorul, asa ca aveti grija sa il lasati bifat in acea fereastra.

2. Dezactivati seviciul de indexare a fisierelor.

In mod normal Windows 7 are un serviciu care indexeaza in mod constant toate fisierele de pe calculatorul vostru, astfel incat atunci cand voi efectuati o cautare sistemul de operare sa va ofere un raspuns in cel mai scurt timp. Daca nu fosositi in mod uzual optiunea de cautare, va sfatuiesc sa opriti acest serviciu deoarece el consuma resurse destul de multe in mod inutil.

Puteti dezactiva acest serviciu:

 • Daca dati click dreapta pe My Computer, de unde alegeti optiunea Manage.
 • In fereastra deschisa dati click pe Services si apoi cautati Windows Search.
 • Dati click dreapta si alegeti optiunea Properties.
 • In fereastra deschisa mergeti la Startup type si din lista derulanta alegeti optiunea Disable, apoi Apply si OK.

3. Instalati o solutie de securitate.

In cazul in care nu aveti inca instalat un antivirus e bine sa o faceti. De fapt e necesar. Pentru a fi cu totul pus la adapost de evntualele infectari ale calculatorului vostru e bine sa apelati la o solutie completa de securitate, antivirus + firewall + antimalware. Despre importanta acestora nu am sa ma insist, sunt mii de pagini care discuta acest subiect.

4. Setati sau dezactivati efectele vizuale.

Instalarea lui Windows 7 vine cu cateva efecte vizuale pentru a lua putin ochii utulizatorului. Insa aceste efecte consuma o gramada de resurse, ce ar putea fi folosite mai util de catre utilizator. Asa ca va sfatuiesc ca in cazul in care nu sunteti unul din aceia pentru care calculatorul e doar o fita, sa opriti aceste efecte vizuale. Nici macar nu veti baga de seama ca ati facut acest lucru. Pentru a seta sau dezactiva efectele vizuale urmati pasii:

 • Dati click pe butonul Start apoi mergeti in Control Panel.
 • Alegeti Performance Information and Tools apoi dati click pe Adjust visual effects.
 • In fereastra nou aparuta alegeti Adjust for best performance.

VisualEffects

5. Dezactivati sunetele specifice sistemului de operare.

Efectele sonore cu care vine Windows 7 sunt interesante dar dupa parerea mea total inutile. Si bineneteles consumatoare inutile de resurse. Drept pentru care va sfatuiesc sa le dezactivati. Trebuie sa precizez ca asta nu inseamna ca nu veti mai putea asculta muzica sau viziona clipuri cu sonor. Aceste setari opresc doar sunetele specifice actiunilor sistemului de operare. Puteti dezactiva aceste sunete in urmarul mod:

 • Dati click pe Start, apoi alegeti Control Panel.
 • Mergeti la Hardware and Sound iar aici alegeti Change system sounds.
 • Din lista derulanta Sound Scheme alegeti No Sounds.
 • Mai trebuie sa debifati si optiunea Play Windows Startup sound
 • Dati OK si … gata.

Cu aceste setari veti economisi ceva resurse si va veti putea bucura sa descoperiti faptul ca „rasnita” voastra se misca chiar bine.

Se auzim doar de bine!

 

9 thoughts on “Windows 7 – iata cum puteti mari viteza de lucru!”
 1. D-le Zlate, multumim pentru tot ajutorul pe care il gasim totdeauna in blogul d-stra. Sa fiti sanatos, ca ne trebuiti. Zile bune!

  1. Multumesc atat pentru urarile de sanatate cat si pentru aprecierile in legatura cu blogul. Si eu sper sa raman sanatos si sa va ajut in continuare. Doar bine va doresc!

 2. Am incercat sa gasesc „Performance Information and Tools” in Control Panel ….si nu am gasit, windows-ul meu e in limba romana …ce ar trebui sa fac?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *